НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
РАЗВИТИЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА СТРОЕЖ НА КОРАБИ ОТ ТИПА
LIBERTY


Великобритания строи спомагателни кораби
След като запълни големите си корабостроителни заводи с военни кораби, Британия почувства пресираща необходимост да намери търговски тонаж, за да компенсира загубите си на онези кораби, които бяха потопени.  Корабите се строяха навсякъде, където имаше подходящ терен в Британия. Тези, които бяха построени във Великобритания, носеха в името си наставката ‘Empire’ и бяха известни като корабите тип ‘Empire’, докато корабите, които бяха построени в Канада, носеха в името си наставките ‘Fort’ и ‘Park’. Съществуваха много различни дизайни на тези кораби, обаче имаше един, който беше приспособен специално за масово производство от корабостроителния завод J. L. Thompson & Sons. Първият военновременен кораб от този серия беше „Empire Liberty”. Той беше спуснат на вода на 28/08/1941 г. и тази серия кораби бяха известни като типа ‘North Sands’.
Нуждаейки се отчаяно от нов тонаж, британските представители (включително един от Thompson yard) взеха плановете със себе си късно през 1940 г. и отидоха в САЩ с опит да убедят щатското правителство да позволи на Великобритания да направи поръчка за 60 нови кораби. Американците се съгласиха, но в съществуващите заводи нямаше място, където да бъдат построени. Поради тази причина беше решено от САЩ да се изградят два нови корабостроителни завода за посрещане на британските нужди. Тези кораби носеха наставката ‘Ocean’ и първият кораб от тях, „Ocean Vanguard”, беше спуснат на вода на 15/10/1941 г.

Раждането на щатската програма за спомагателни кораби
Едновременно с решението за постройка на кораби за Великобритания, САЩ взеха решение за бързо увеличаване на щатския търговски флот, но изборът на подходящ дизайн за масово производство беше трудна работа. Предишните кораби, които бяха строени от щатската морска комисия, бяха построени по много висок стандарт на качеството, в рязък контраст с британските военновременни дизайни, които умишлено наблягаха на бързината на постройката. Имаше и силно съпротивление на идеята за понижаване на стандартите с цел бързата постройка на корабите. …

Пълния текст на статията на капитан далечно плаване Орлин СТАНЧЕВ
(в PDF-формат) можете да прочетете тук.

Кораб от типа Liberty.
Главният двигател на кораб от типа Liberty.