НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВОЕННИТЕ И ГРАЖДАНСКИТЕ МОРСКИ ФЛАГОВЕ
НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ (1880 Г.)

Благодарение на г-н Иван ДИМИТРОВ - читател и приятел на „Морски вестник“, имаме възможността да ви представим гражданските и военните морски флагове на Княжество България (1880 г.). Той ни изпрати дигитални копия на страниците от една кореспонденция между генералния консул на Руската империя в София и Азиатския департамент в Москва от 10 юли 1880 г. (Добре ще е някой колега да ни разясни защо именно Азиатският департамент се занимава с руско-българските взаимоотношения). Завеждащият Дипломатическото агентство и Генералното консулство на Руската империя в България препраща в Москва „за сведение и зависещите от тях разпореждания“ рисунките на утвърдените за Княжеството флагове, предадени му от българското Военно министерство.
На четири страници са представени с рисунки шест български флага. Според описанието, дадено от началника на отделение във Военното министерство капитан Татаринов, те са следните:
№ 1: Военен флаг.
№ 2: Търговски флаг (флаг, който вдигат търговските кораби - бел. А.П.)
№ 3: Княжески щандарт.
№ 4: Лоцмански флаг.
№ 5: Командирски флаг (не е уточнено командир от какъв ранг има право на такъв флаг, но най-вероятно става дума за командира на военния флот на Черно море и на река Дунав - бел. А.П.)
№ 6: Вимпел за военните кораби.
От представените флагове само № 5 не получава развитие в по-нататъшните варианти през годините. Вероятната причина за това е обърнатото национално знаме в горния ляв квадрат. Да, имало е обичай националното знаме да е обърнато по време на война, но той няма публикации той да е „облечен“ в официален нормативен акт у нас. (Ако греша, с радост ще публикувам опровержение на тази теза). А фактът, че през 1880 г. България има и лоцмански флаг, ни дава основание да търсим началото на лоцманската служба у нас именно по това време. Едва ли князът и Военното министерство ще утвърдят флаг за дейност, която тепърва ще се развива.
Атанас ПАНАЙОТОВ

На една страница, прегъната на две места, са представени три флага: № 4, № 5 и № 6.
Първата страница от кореспонденцията между генералния консул на Руската империя в София и Азиатския департамент в Москва от 10 юли 1880 г.
№ 2: Търговски флаг.
№ 3: Княжески щандарт.
№ 1: Военен флаг.
Последната страница от кореспонденцията от 10 юли 1880 г. с описание на флаговете.