НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
IN MEMORIAM: ЛЮБЕН ЛЮБЕНОВ (1948 - 2019 Г.) ПОЕ КУРС КЪМ
СЯНКАТА ПОД ВЪЛНИТЕ
След кратко боледуване на 5 април т.г. един голям приятел и уважаван автор на „Морски вестник“ отплава в отвъдното. Той пое курс към мястото, което преди много години нарече „На сянка под вълните“. Така озаглави чудесната си книга с „истории за кораби, моряци и други хора“, която ИК „Морски свят“ издаде през 2002 г. И я посвети на 110-та годишнина от началото на българското търговско корабоплаване, на близките му капитани и главни механици. Тази тематика му остана любима до края на дните му. Само преди няколко месеца „Морски вестник“ публикува неговия последен разказ:
12 февруари 2019 г. Как един машинен боцман вървеше по стъпките на Маркс

Трудно може да се обхване с няколко думи творчеството на този талантлив морски човек. Автор е на десетки публикации в централния и в регионалния печат, по негови сценарии са заснети документални филми на БНТ, сътрудник е бил на БНР, печелил е награди от конкурси.
Любен Иванов Любенов е роден на 1 февруари 1948 г. в Провадия. Завършва Техникума по корабостроене и корабоплаване - Варна, специалност „Корабни машини и механизми“. Още при отбиването на редовната военна служба в ШЗО, прави впечатление на своите командири с литературната си дарба. Затова е разпределен за по-нататъшна служба в тогавашния вестник на тогавашната Трета армия. Веднага след уволнението си започва работа в Параходство „Български морски флот“. Отначало е моторист на кораба „Перелик“ (бивш „Алиот“), а след това е четвърти механик на „Бургас“, „Ботевград“ и „Самоков“. През периода 1973 - 1977 г. се обучава в тогавашната Академия за обществени науки и социално управление (АОНСУ) - София. След дипломирането си се завръща в Параходството и плава като първи помощник-капитан по политическата част на корабите „Клисура“, „Виден“ и „Стара планина“. През периода 1981 - 1983 г. е социолог в отдела за работа с моряци в БМФ, след което постъпва на работа в морската редакция на тогавашното книгоиздателство „Г. Бакалов“ - Варна. След 1989 г. създава свое издателство - „Компас“. А за свое последно пристанище избра варненското село Дъбравино, където ще бъде и погребението му.
Разгръщам книгата му „На сянка под вълните“ и стигам до последната страница, където последната част, с присъщото си чувство за хумор, Любо озаглави така, както озаглави и първата част: „00.“ Последните му думи там са написани сякаш специално за днес: „Ами това е. Малко истории за кораби, моряци и други хора. И те свързани с корабите и моряците. Корабите от моето време. Моряците от моето поколение. Дано са живи и здрави още дълго време. А на тези, които са отблъснали от този свят и са отплавали към един по-добър - да е вечна паметта им“.

Сбогом, приятелю!

Атанас ПАНАЙОТОВ

Любен Любенов на среща с писатели-маринисти в клуб „Прибой“, Варна, 1988 г.
Любен Любенов (1948 - 2019 г.).
Любен Любенов като четвърти механик на м/к „Бургас“, 1971 г.
Първата корица на книгата на Любен Любенов „На сянка под вълните“.