НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЕДИН ЗАБРАВЕН ПРОЕКТ ЗА РАЗВИТИЕТО НА
ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ ОТ НОС ГАЛАТА ДО ПАША
ДЕРЕ (1982 Г.)

Известно е, че преди 1989 г. има концепция за развитието на черноморското ни крайбрежие от нос Галата до Паша дере като зона за отдих чрез усвояването на бреговата зона с оригинални архитектурни решения. Със съдействието на колегите от Държавен архив - Варна, издирихме визуални свидетелства за тази концепция. Става въпрос за подробен макет, в мащаб 1:1000.
Снимките са от Фонд 616 („Държавно предприятие „Българска фотография“) и са направени на 30 март 1982 г. от З. Петков. Мястото, където е изложен макета е вероятно Проектантската организация във Варна, предвид работната атмосфера. Може би някой помни имената на проектантите и архитектите, които преди 37 години са създали нещо оригинално и интересно, което щеше да изглежда добре и в наши дни. „Щеше“… Е, сега сме много по-добре, защото такава концепция няма, а всеки строи каквото си поиска, стига да намери съответната вратичка в закона и съответните врати в институциите, които да отвори с крак, защото ръцете му са пълни с предварително подготвени „благодарности“.
МОРСКИ ВЕСТНИК

Целият макет, погледнат от нос Галата към Фичоза.
Началото на макета започва с идея за буна южно от нос Галата.
Така изглежда макета по отношение на Паша дере. Идеята за заустването на Паша дере и за превръщането му в езеро никак не е за изхвърляне.
Така е трябвало да изглежда „Зона за отдих Фичоза“.
Този надпис посочва, че макетът е в мащаб 1:1000.
Макетът, погледнат от Фичоза към Галата.