НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ИСКАНЕ, ПО ПОВИКА НА НАРОДА
Искаме ли пак да си имаме Висше Народно Военновъздушно Училище? Искаме и още как! А защо Народно? Защото целият народ го иска целокупно, по зова на Премиера, на който трябва да се благодари. Миналата година имало готовност това да се случи, но народът не е знаел, че и Премиерът го иска, а така можеше да бъде само „училище“, без височайше шефство.
Аз и Народът обаче искаме още. Историкът полковник доцент Марко Златев беше публикувал списък на учебните структури от сой в родната войска след Втората световна война, с кратък коментар и като гледам - има още какво да се направи.
Международното положение тогава е било натопорчено, точно като сега. Враговете сън не ги хващало да мислят как да ни навредят, подготвяли и санкции срещу нас, та трябвало да им се отговори достойно. Виждам, че преди 70 години в Ловеч е имало Народно военновъздушно техническо училище, а на летище „Божурище“ е било развърнато Народно военновъздушно училище за щурмани и свързочници. Ние с Народа можем да си ги поискаме обратно и тях! По същото време в София е сформирано Народно военномедицинско училище, а в Сливница - Народно военно артилерийско училище. Това, последното, не зная защо е наречено „военно“, сигурно някъде по света е имало и гражданска артилерия, та да се отличава.
Народът, като се научи, че е имало и свързочно, танково, гранично, училище за преводачи, всичките военни и Народни, може одма да си ги поиска.
Сметката излиза, откъдето и да я гледаш. След пет години ще имаме пет нови самолета, а старите ще са за скрап. Първите български летци ще започват да се обучават в САЩ през 2020 г. Подготовката им ще отнеме две години. През това време ще бъде обучен необходимият комплект обслужващ персонал. През това време ще можем да приемаме колкото си искаме студенти годишно и да ги учим по мерак на ум и разум - висше училище, та дрънка! И то само срещу 5-6 милиона бюджет.
Където са пет милиона, там са и петдесет. Защо тогава да не си прегърнем и другите си вехти загори, а има и още: химическо, инженерно, кавалерийско…
Ще избием рибата, като открием отново и Народната пехотна школа „Бачо Киро Петров“. Разните сухопътни БМП, БТР, МТЛБ, ВАЗ, ГАЗ, МАЗ и КРАЗ скоро ще обосеят окончателно и докато обществената поръчка се приключи, следва обжалване в съда, нова процедура и таквоз - кашиците ще си спомнят бойния устав на пехотата от 1893 г. и ще „крачат с крачките ти бойни“, като едно време.
Народът преди всичко!
ЯНЧО трам тарарам

Бел. ред.: На любимите ни читатели, които веднага ще ни зададат любимия си въпрос защо публикуваме текст, който няма нищо общо с тематичния обхват на „Морски вестник“, отговаряме: защото Премиерът каза, че възроденото Военновъздушно училище ще функционира по модела, по който от години функционира Военноморското училище. А каквото каже Премиера … Така че, братя авиатори, по Морското ни училище, равнис!