НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КОРАБИ - ПЛАВАЩИ МУЗЕЙНИ ЕКСПОНАТИ В
АМСТЕРДАМ (1)

Една от забележителностите на пристанищния град Амстердам са неговите кораби - плаващи музейни експонати. Част от тях са с по-особен статут. От една страна, те са позиционирани на територията (акваторията) на Морския музей (Museumhaven) и са част от него. От друга страна, те си имат своите собственици, които при необходимост ги използват и плават с тях, ако отговарят на изискванията на Морската администрация. Тези, които са предвидени да плават, носят съответния Европейски корабен номер на идентификация - European Vessel Identification Number (ENI), който се състои от осем арабски цифри. Интересно е да се проучи какви точно са взаимоотношенията между музея е корабособствениците, най-вече във финансов план, защото повечето от тези кораби са в безупречен външен вид и привличат вниманието на хиляди туристи всеки ден.
Първият кораб, който ще представим, носи странното на пръв поглед холандско име „De Tijd zal `t Leren“ (англ. „Time will tell“, бълг. „Времето ще покаже“. Спуснат е на вода на 11 октомври 1927 г. в корабостроителницата Th. J. Fikkers, Foxhol, под името „Verandering“ (англ. „Change“, бълг. „Промяна“). Три дни по-късно, на 14 октомври 1927 г., капитанът Thies van der Hoek (Ван дер Хук) от Hoogezand регистрира кораба като „De Tijd will 't Leeren“. Дължината му е 24,04 м, широчината - 4,50 м, товароподемността - 85,525 тона. Конструкцията на корпуса е съобразена както с

особеностите на вътрешното корабоплаване в Нидерландия, така и с възможността за плаване в по-отдалечени региони. Така например през периода 1927-1933 г. Ван дер Хук плава от Харлинген до Грьонингерланд и обратно, като внася английски въглища и изнася холандска слама.
На 14 април 1961 г. корабът става собственост на сина на Ван дер Хук, Lelke van der Hoek, женен за Grietje Kunst и живеещ в Groningen. По традиция корабът получава името на съпругата: „Grietje“. На 4 март 1965 г. корабът е продаден на Георг Баккер, в Гронинген, като продължава да плава само под ветрила между Гронинген и Амстердам до 1969 г.
Към 1986 г. корабът се препродава два пъти, подобрени са условията за живот на екипажа и отново получава името „De Tijd will 't Leeren“. Едва  през 2000 г. корабът е оборудван с дизелов двигател. През пролетта на 2004 г. новите собственици са Janine van Sluis и Rene Helms. На 2 май 2014 г. Artur Jaschke и Elte Rauch поемат „De Tijd will 't Leeren“ като нови собственици и го връщат във водите на Амстердам. ENI номерът на построения през 1927 г. кораб е 02200530.
На снимките виждате „Времето ще покаже“, швартован на Oosterdokskade в Амстердам.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки Пресиян ПАНАЙОТОВ
Амстердам - Варна