НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КОРАБИ - ПЛАВАЩИ МУЗЕЙНИ ЕКСПОНАТИ В
АМСТЕРДАМ (2)

Клиперът Anita Jacoba, построен през 1892 г., е действащ кораб за туристически плавания

Anita Jacoba е уникален действащ едномачтов ветроход (според класификацията на Морския музей в Амстердам - клипер), построен през 1892 г. в корабостроителницата Van Suijlekom в Raamsdonkveer. Името Anita Jacoba получава през 1977 г. През дългогодишната си история преминава през различни реконструкции според това, за каква задача е предназначен. Известно време е дори плаващ склад на млекопреработвателна фабрика. Бил е сертифициран и като двумачтов търговски кораб за различни чартърни превози. Последно е едномачтов ветроход със спомагателен дизелов двигател с мощност 120 к.с.
Сега корабът плава като пътнически ветроход за туристи по холандските вътрешни водни пътища и в открито море, но на определено ограничение от бреговата ивица. Регистриран е като ветроходен паметник и се откроява във всяко холандско пристанище с красивите си линии и традиционния си външен вид. Понастоящем е част от колекцията на Museumhaven Amsterdam, но продължава да бъде частна собственост.
Дължината му е 23,96 м, широчината - 5,63 м, товароподемността - 123,099 т. Височината на мачтата му е 23,50 м, но тя може да бъде намалена до 3,50 м. при преминаване под различните мостове на вътрешните водни пътища.
От средата на ноември 2009 г. професионалните ветроходци Уолтър Флеш и Илонка Шмидчен, са новите собственици на този красив клипер и го връщат в редовна експлоатация след три години престой в пристанището на Амстердам. Техният сайт е http://www.anitajacoba.nl Те предлагат еднодневно пътуване с Anita Jacoba за максимум 12 души и с удобно настаняване на борда. Като ветроходен пътнически кораб, Anita Jacoba попада под контрола и правилата на Инспектората по корабоплаването (Министерство на транспорта, благоустройството и управлението на водите). Ветроходът редовно се проверява и от застрахователната компания.
За по-продължителни от един ден плавания Anita Jacoba разполага с общо 22 койки (легла): 3 кабини с по 2 легла, 4 кабини с по 4 легла, две тоалетни и две душ кабини (всичките имат отопление). За пътниците има и пейки по палубата. В кухнята има действаща стар модел печка с фурна. Там туристите могат да ползват мивка с топла и студена вода, хладилник, чинии, прибори.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки Пресиян ПАНАЙОТОВ
Амстердам - Варна

16 април 2019 г. Кораби - плаващи музейни експонати в Амстердам (1)

Рисунка на Anita Jacoba в информационно табло на Museumhaven Amsterdam.