НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРОЧЕТЕНО В СПИСАНИЕ „БИБЛИОТЕКА 2“: ИЗЛОЖБА НА
СОЗОПОЛ В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” бе домакин на изложбата „Аполония/Созопол - град в спиралата на вечността“. Откриването се състоя на 2 април от 18 ч. в централното фоайе на библиотеката. Организатори са Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Община Созопол в партньорство с Военно-географската служба на Министерството на отбраната, Международния търговски и културен център Геопан - Бургас и Общинския културен институт „Музеен център” - Созопол. Експозицията ще бъде отворена за посетители до 2 май 2019 г.
С любезното разрешение на редакцията на списание „Библиотека 2” публикуваме статията на Димитър Недев и д-р Стефан Пейков, в която се споделя идеята, концепцията и пътищата за по-нататъшното развитие на дългосрочния проект на Община Созопол за издирването, обработката и представянето на културното наследство на Созопол в следващите години…

Публикацията в сп. „Библиотека 2“ (в PDF-формат) можете да прочетете в рубриката „Карти и лоции”.

Рисунка на Созопол от ХVІІ в., фотокопие от оригинала (1962). Семеен архив Оля Бакърджиева, София
Плакат на изложбата „Аполония/Созопол - град в спиралата на вечността“  в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.
Аполония Магна, представена в карта на Черно море от Абрахам Ортелиус, 1590 г., детайл. Дигитален архив „Тракия” - ГЕОПАН
Абрахам Ортелиус (1527-1598 г.) е сред най-известните холандски картографи. Той и Герард Меркатор са смятани за създатели на модерната картография. Ортелиус става световноизвестен с атласа си Theatrum Orbis Terrarum („Театър на земите в света”), издаден през 1570 г.
Част от Западния бряг на Черно море – от нос Калиакра до константинополския пролив. Архив на ВГС. Морска карта на западните брегове на Черно море – от два листа. Картата е съставена от капитан-лейтенант Е. Манганари в мащаб 1:341 283. Литографирана и издадена е през 1841 г. в Санкт Петербург, а първите данни за нейното съставяне са от 1834 г. Коригирана е през 1869, 1872, 1873, 1886 и 1891 г.
Аерофото снимка на Созопол.
Архив на ВГС.