НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Ретро-фото:
ЯХТАТА „БАЛКАН“ И ПЪТНИЧЕСКИЯТ КОРАБ „КАЛИАКРА“. ТЕ ОЦЕЛЯХА!
Тази снимка е направена преди 30 години. На заден план се вижда тържественото посрещане на учебния ветроход „Калиакра“ (вероятно след участието му в регатата „Ветрило 89”). Ескортът от пристанищни влекачи и крейсерски яхти е впечатляващ. Но сега нас ни интересуват корабите на преден план. А те са: яхтата „Балкан“ (известна като „Яхтата на Тато“) и малкият пътнически кораб „Калиакра“ (построен през 1947 г.). Какво ги обединява ли? Те оцеляха! Оцеляха, въпреки превратностите на времето.
След 1989 г. яхтата „Балкан“ бе доста време в „гарнизонен арест“ в Пункта за базиране Атия (в закрито помещение). По-късно яхтата си намери нов собственик (български) и сега плава по река Дунав (където, според специалистите, й е мястото). А малкият пътнически кораб „Калиакра“ отдавна не плава, но е все още на вода, както сме писали неведнъж.
Е, и учебният ветроход „Калиакра“, който се вижда на снимката отпреди 30 години, също оцелява. И дано да продължи да оцелява, но не само в състоянието, което е сега (почти като в „гарнизонен арест“), а отново да излезе в открито море, където е мястото на баркентината, която не без основание преди години нарекохме „Бягащата по вълните българска морска принцеса“…
Атанас ПАНАЙОТОВ

Фотография отпреди 30 години. „Фактите са свещени, коментарите са свободни!“ (девиз на „Манчестър Гардиън“).