НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ИНТЕРЕСНА ФОТОГРАФИЯ НА ПАРНИЯ КАТЕР „КАЛИАКРА“ В КОЛЕКЦИЯТА НА МИХАИЛ ЗАИМОВ
Михаил Заимов - читател, приятел и автор на „Морски вестник“, е открил интересна снимка на военния парен катер „Калиакра“, която може да се датира към 30-те години на миналия век. За втория живот на „Калиакра“ вече писахме: 19 октомври 2014 г. Публикация в „Морски преглед” за парния катер „Калиакра” от преди 80 години

На снимката добре се вижда, че палубата на „Калиакра“ е пълна с цивилни граждани - най-вероятно летовници от Созопол. Може би първият собственик на фотографията е надписал собственоръчно името на катера върху борда му. Вероятно снимката е направена на море от съседен плавателен съд и затова хоризонтът е под такъв наклон.
Тъй като „Калиакра“ е изведен от състава на Флота на Н.В. през 1938 г. (поради установена непригодност за изпълнение на чисто военни задачи), а състоянието му, както се вижда на снимката, е много добро, то този кадър е при всички случаи от началото на 30-те години на ХХ век. А тогава, повече от десетилетие, всички кораби и катери на Флота на Н.В. (тогава официалното название, заради клаузите на Ньойски договор от 1919 г., е Морска полицейска служба) са ангажирани в пропагандните плавания, организирани съвместно с ръководството на Българския народен морски сговор. (Вж. 22 ноември 2012 г. Разходка на ученици с царската яхта „Вяра” (1923 г.) Не е изключено и снимката на „Калиакра“ да е направена по време на такова плаване.
Атанас ПАНАЙОТОВ

„Морски вестник“ е готов да публикува и други мнения по въпроса.

Военният парен катер „Калиакра“ като екскурзионен кораб.