НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
GAFUR MAMMADOV В БУРГАС И АМБИЦИИТЕ НА АЗЕРБАЙДЖАНСКОТО КАСПИЙСКО ПАРАХОДСТВО
На 29 април т.г. от Пристанище Бургас отплава регистрираният под флага на Азербайджан моторен кораб GAFUR MAMMADOV (IMO 9340855). Отплава с пълен товар към руското пристанище Ейск (на Азовско море), където трябва да пристигне днес. А преди да пристигне в Бургас, корабът е отплавал от руското пристанище Новорусийск. Това съвсем не означава, че GAFUR MAMMADOV шета само в нашия регион. Справките показват, че в Новорусийск корабът пристига от турско пристанище зад Босфора.
С какво е интересен GAFUR MAMMADOV? С това, че след придобиването Азербайджанското каспийско параходство (Azerbaijan’s Caspian Shipping Company) съобщи, че с него ще оперира в международни води извън Каспийско море. При това, GAFUR MAMMADOV е вече дванадесетият кораб от цяла флотилия, която плава извън Каспийско море, като останалите плавателни съдове са също кораби за генерални товари. Има и един танкер.
GAFUR MAMMADOV не е нов кораб. Построен е през 2005 г. в Нижни Новгород, Русия. Предишното му име е „Беларусь“. Дължината му е 108,3 м, широчината - 16,5 м, газенето - 4,79 м (дедуейт 5489 т). Тези размери позволяват на кораба да плава по част от вътрешните водни пътища на Руската федерация и свободно да преминава от Каспийско в Черно море и обратно, както и да плава в Средиземно море. Очевидно, товари за такъв тип кораби има. Уви, в тази ниша ги няма само българските корабособственици! При това - много отдавна.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ

Регистрираният под флага на Азербайджан моторен кораб GAFUR MAMMADOV (IMO 9340855) в Пристанище Бургас.