НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ИСТОРИЯТА НА ОРДЕНА „ЗА ХРАБРОСТ“ И
НЕГОВИТЕ КАВАЛЕРИ В ИЗЛОЖБА НА
ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ

В навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската армия във Военноморския музей бе открита изложбата „Орденът „За храброст“ в държавните и воинските традиции“. В нея с повече от 50 отличия и грамоти на някои от най-изтъкнатите кавалери на първото българско отличие е представена неговата история.
„Орденът „За храброст” е в основата на традициите в българската държавна наградна система“, каза при откриването на изложбата директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева. Тя подчерта, че той е учреден от княз Александър I през 1880 г. въпреки ограниченията за създаване на висши държавни отличия, наложени от васалитета на Княжество България. Създаването му демонстрира независимостта на българската държава и признателността към най-смелите българи. По нейните думи изложбата документира проявите на патриотизъм на бойното поле във войните за национално освобождение и обединение, като акцент в нея е пиката на Самарското знаме, в която по време на тържественото честване на третата годишнина от боевете при Стара Загора е вграден орденът „За храброст“ I степен. Сред кавалерите на ордена, чиито знаци са представени в експозицията, са флотските офицери капитан I ранг Рашко Серафимов, капитан I ранг Димитър Альов, капитан II ранг Богдан Ганчев, капитан I ранг Станчо Димитриев, капитан I ранг Лазар Драганов.
Събитието уважиха зам.-началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Атанас Змийчаров, представители на Община Варна, ветерани от Втората световна война, колеги и приятели на музея.
Изложбата може да бъде видяна във Военноморския музей до 20  юни. Още на 6 май, когато музеят работи с вход свободен, тя може да бъде разгледана безплатно.

Акцент в изложбата е пиката на Самарското знаме, в която е вграден орденът „За храброст“ първа степен.
Момент от откриването на изложбата.
Сред посетителите на изложбата имаше и флотски ветерани, участвали във Втората световна война.
С повече от 50 отличия и грамоти на някои от най-изтъкнатите кавалери на първото българско отличие на изложбата е представена неговата история.
Този вариант на ордена „За храброст“ е изработен във Виена.