НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КОГА И КАК ВЕРТОЛЕТ КА-25Ц КАЦНА ВЪВ
ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ?

Вече информирахме читателите на „Морски вестник“:
22 април 2019 г. Как и кога вертолет Ми-4 ПЛ „кацна“ във Военноморския музей?
Сега е ред да отговорим и на въпроса: Кога и как вертолет Ка-25Ц кацна във Военноморския музей? Това се случва на 18 януари 2002 г., като операцията изцяло е извършена със силите и средствата на ВМС. Вертолетът е натоварен на десантен кораб от авиобазата „Чайка“ и разтоварен в Пристанище Варна-изток. От тук нататък маршрутът е познат и след добре организираното провлачване по бул. „Приморски“, вертолетът с помощта на автокран кран е поставен на мястото, където се намира и днес.
Съветският Ка-25Ц е палубен (при нас се използва с брегово базиране) вертолет за целеуказване и разузнаване. Развива максимална скорост от 230 км/ч при максимална далечина на полета 350 км и таван от 4000 м. Получен е през 1983 г. През сравнително кратката си служба в българските ВМС е използван като пункт за целеуказване при стрелбите на корабни ракетни ударни групи и бреговите ракетни комплекси. България е единствената държава в някогашния Варшавски договор, която притежава такъв вертолет. След 1990 г. е изваден от строя.
За съжаление, Ка-25Ц пристига във Военноморския музей „изтърбушен“ от към бордна апаратура. По непотвърдени данни първи към нея проявяват интерес новите ни съюзници от НАТО и особено към станцията за опознаване „свой - чужд“. Времената се менят - менят се и съюзниците. Менят се и вертолетите във ВМС. Но има още един вертолет, който трябва да „кацне“ във Военноморския музей - Ми-14ПЛ.
Искрено се надяваме, че някой ден ще отговорим и на въпроса: Как и кога водосамолетът „Арадо-196“ се завърна във Военноморския музей?
Атанас ПАНАЙОТОВ

Фоторепортаж за операцията по транспортирането на вертолета Ка-25Ц до Военноморския музей
(в PDF-формат) можете да разгледате тук. Автор на снимките е Мария МИШЕВА, тогава - фотограф на Военноморския музей.

Вертолетът Ка-25Ц като експонат във външната експозиция на Военноморския музей. Снимка автора.
Мощен автокран осигурява „кацането“ на Ка-25Ц във Военноморския музей. Снимка Мария МИШЕВА