НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ДИГИТАЛЕН РЕСУРСЕН ЦЕНТЪР ЗА ПРОЕКТИ В
ОБЛАСТТА НА ТОЧНИТЕ НАУКИ И ИЗКУСТВОТО
СПЕЧЕЛИ ПЪРВО МЯСТО В АКАДЕМИЯ „ИНОВАЦИЯ
В ДЕЙСТВИЕ“ 2018/2019

Най-младата финалистка е от Варна. Тя е едва на 16 години и заслужи специална награда

11.06.2019 г., София - Проект в областта на иновативното образование - дигитален ресурсен център за STEAM (наука, технологии, инженерство, изкуство и математика) проекти е големият победител в петото юбилейно издание на Академия „Иновация в действие“ 2018/2019. Негов автор е Благовеста Ценова от Русе. Финалистите бяха отличени миналата вечер на церемония в научния център Техно Меджик Ленд. Официални гости на събитието бяха представители на браншови организации, бизнеса и държавните институции. Организатор на Академията е „Солвей Соди“ АД, а основен партньор - „Аурубис България“ АД.
„Много благодаря на „Иновация в действие“. Наистина много се вълнувам, защото зная колко безсънни нощи съм работила и това, че вие виждате потенциал в моя проект наистина ми дава голяма мотивация“, сподели Благовеста, която ще замине за Брюксел, за да учи в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management. Голямата награда й бе връчена от Пламен Борисов, заместник производствен директор в „Солвей Соди“ АД.
Победителят Благовеста завършва „Европеистика и регионално сътрудничество” към Русенски университет „Ангел Кънчев”. В момента се е фокусирала върху работата си в неправителствения сектор като председател на сдружение в обществена полза. Проектът й „x-sip.org” представлява дигитален ресурсен център в областта на точните науки и изкуството, приложим в домашна и учебна среда и насочен към ученици от 7 до 14 г. Под формата на видео уроци децата ще усвояват знания, както и ще имат достъп до материали, за да разработват практически проекти. Целта е създаване на богата база данни, която допълва учебния план, осигурява приложими ресурси и представя учебния материал чрез мотивиращ и стимулиращ за учениците подход.
„Финалистите тази година имаха много различни профили - от зрели до много млади хора. Това, което е общо между тях, е мотивацията и страстта за

Победители, финалисти и организатори.
Спирос Номикос, генерален мениджър на Група „Солвей“ за България и изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД.
прилагането на идеите им на практика и по този критерий можем да кажем, че и шестимата финалисти тази година са победители“, каза Спирос Номикос, генерален мениджър на Група „Солвей“ за България и изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД в приветствието си към гостите.
„Щастливи сме, че вече три години сме част от семейството на „Иновация в действие“. Подкрепяме инициативи, които не са еднократни. Всяка следваща година има повече участници, вижда се все по-доброто качество на проектите, нарастващият ентусиазъм и професионализъм“, сподели Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД.
Той връчи втора награда на Стефка Попова-Лазарова и нейния проект „КСО - Кръводаряване“, свързан с подготовка, организация и провеждане на информационни кампании и акции за кръводаряване за служителите на различни компании, предвиден за реализация от Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК). Стефка ще учи Магистратура по иновации, предприемачество и финанси, съвместен продукт на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и The Business Institute.
Трета награда - курс по иновационен мениджмънт, организиран от The Business Institute, спечели Симеон Марлоков с проекта Firewatch - иновативна комбинация между хардуер и софтуер за защита на държавни и частни гори. Идеята е да се наблюдават горите и в реално време да се следи за възникване на пожари чрез високотехнологични сензори и изкуствен интелект. Наградата бе връчена от Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на глобалния договор на ООН, собственик и изпълнителен директор на ТехноЛогика и основател на Техно Меджик Ленд.
Най-младата участничка - едва 16-годишната Хелин Ахмед от Варна, се класира на четвърто място с проекта си за мобилно приложение, което подпомага обучението на учениците, като представя учебния материал във вид на игри и лабораторни практикуми. Тя впечатли дотолкова журито, че заслужи извънредна и специална награда  - участие в LEGO Serious Play работилница, организирана от The Business Institute.
По време на церемонията по награждаване бяха обявени и резултатите от социалната кампания, част от Академия „Иновация в действие“. Събраната сума от регистрираните участници беше дарена в подкрепа на Българска организация за доброволно кръводаряване - кръводарители, информация и помощ при нужда (БОДК).
Около 100 бяха кандидатите от България и чужбина, взели участие в петото юбилейно издание на Академия „Иновация в действие“ 2018/2019. Темите, в които те трябваше да развият своите идеи, бяха: ефективно използване на ресурси, иновативно образование, здравословен живот и преоткриване на българските традиции и култура.
През годините в обученията, част от академия „Иновация в действие“ са преминали над 500 млади хора с интерес към иновациите. Повече информация ще намерите на официалния сайт на инициативата https://innovationinaction.eu/


За Академия „Иновация в действие“