НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МУЗЕЯТ В ПРИМОРСКО ГОСТУВА НА
„ЧЕРНОМОРСКА СТРАНДЖА“ В АХТОПОЛ

Стана традиция в културния живот на Странджанското крайбрежие сдружението „Черноморска Странджа“ в началото на всеки курортен сезон да представя в Ахтопол стойностни културни събития и продукти. Тази година по негова покана там гостува изложба на раннохристиянска керамика от фондовете на Историческия музей в Приморско.
В колекцията са включени новопридобити артефакти от странджанския шелф, в по-голямата си част дарени на музея в Приморско, който през последните години видимо е обогатил своите сбирки. Подбраната раннохристиянска керамика - местно производство, би правила чест на всеки голям музей в страната, а може би и извън нея.
Тя ще бъде показана в хотел „Невен“ в Ахтопол - където целогодишно е отворена и изключителната музейна сбирка „История на котвата“. Експозицията ще бъде достъпна за посещения през целия курортен сезон. Откриването е предвидено за 14 юни.
Изложбата ще бъде открита от инж. Петър Кънев - председател на сдружение „Черноморска Странджа“, народен представител и трайно свързан с местните хора човек. Ще присъстват и представители на Историческия музей в Приморско.
Вече десет години сдружение „Черноморска Странджа“ устойчиво стимулира интереса на българските изследователи към южната част от нашето Черноморие, а резултатите от тяхната работа са

Древният Ахтопол, хилядолетното му пристанище - поглед от външната част на музейната сбирка „История на котвата“.
Част от богатата експозиция на „История на котвата“, която се превръща през последните години в едно голямо откритие за гостите на Южното Черноморие.
По традиция проявите на Сдружение „Черноморска Странджа” се откриват от председателя на сдружението инж. Петър Кънев, който постави началото им преди повече от едно десетилетие в Ахтопол.
овеществени в културни факти, които имат значение за целия регион. И това е един от големите приноси на инж. П. Кънев.
Културната проява в Ахтопол има още един акцент. При откриване на изложбата ще бъде огласен щедър дарителски жест - учителят историк г-н Емилиян Делишменов дарява на сдружението личната си библиотека. С придобиването й сдружението поставя начало на своята черноморска библиотека, която скоро ще бъде обогатена и с още дарения.
Със силния си резонанс сред местната общественост - учители, музейни деятели, представители на интелигенцията и на общинските власти, ежегодните срещи с „учената култура“ в Ахтопол и инициативи като предстоящата изложба придобиват статут на култови събития. Те придават особена атмосфера на града и дълго се коментират в едно динамично развиващо се пространство - назовавано „Туристически район Южно Черноморие”.