НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ИЗДИРВАНИЯТ КАПИТАН НА „ПЕТКО Р. СЛАВЕЙКОВ“ Е
К.Д.П. ДИМИТЪР ПАНАЙОТОВ!

Той е може би единственият военен летец-пилот, станал капитан далечно плаване в Параходство БМФ
Преди няколко седмици публикувахме: 26 май 2019 г. Кой е този капитан на моторния кораб „Петко Р. Славейков“?
Въпросът ни развълнува много читатели. В редакционната ни поща в интернет продължават да пристигат предположения, като през последните дни те вече са изцяло верни. Читателите наистина приеха присърце нашата молба. Благодарим им!
Самите ние, в „Морски вестник“, нямахме представа кой е капитанът и приехме да работим по всички читателски хипотези. Като главен редактор на вестника не мога да не споделя с читателите ни истинското ми удовлетворение, че заедно с тях изваждаме от забравата един достоен български капитан, една необикновена личност. Едновременно с това искам да поднеса моите извинения и на всички наследници на наши морски капитани, които бяха „заподозрени“ в хипотезата на наши читатели.
Първият човек, който категорично определи личността на капитана на „Петко Р. Славейков“, бе моят съвипускник к.д.п. Милен Маринов. Капитанът се казва Димитър Панайотов. Е да де, но в „Алманах на капитаните и на главните механици в Параходство „Български морски флот“ такъв капитан няма! Няма, защото трите му имена са Димитър Панайотов Димитров! И не е единствен сред капитаните, а аналогични случаи има и сред главните механици. А капитан Милен Маринов е плавал с капитан Димитър Панайотов на м/к „Ботевград“ като негов трети помощник-капитан (главен механик на този рейс е бил големият ни маринист Иван Георгиев - Зъбата). Моят съвипускник помни деня 19 януари 1981 г., когато „Ботевград“ е на море и получава радиограма, че му се е родил син. Капитан Панайотов му честити и го освобождава няколко дни от вахта, за да почерпи за момчето и за да може да изживее спокойно голямата си радост. По ирония на съдбата, точно година по-късно, на 19 януари 1982 г. капитан Панайотов е освободен от Параходство БМФ. Освободен е по най-лошия параграф - поради настъпване на смърт. Смърт, настъпила след банален битов инцидент - пожар в семейното жилище…
Тази публикация би могла да завърши и до тук, но няма да бъде справедливо спрямо паметта на капитан Панайотов (съвпадението на моята фамилия и на неговото презиме, с което е известен, е абсолютно случайно). Оказа се, че капитан Панайотов може би е единственият в историята на Параходство БМФ капитан, който е и военен летец! Затова сред близките му той е познат с прозвището „Авиатора“. От неговия випуск в Морското училище има още един военен летец-пилот, един командир на самолет в БГА „Балкан“, двама щурмани на военноморски вертолети и един щурман от БГА „Балкан“. Но нито един от тях не получава професионална реализация в търговското корабоплаване!
Нека започна от началото на неговата биография. „Авиатора“ е роден в 8-членно земеделско семейство на 18 октомври 1928 г. в Свиленград. Семейството притежава само 25 декара земя и затова търси препитание и в животновъдството. През 1936 г. майката на четирите деца си отива от този свят, оставяйки ги сираци. През 1943 г. бащата напуска семейството и четирите деца са отгледани от техните баба и дядо. За да успее да завърши гимназия, Димитър работи през летните ваканции в местната копринена фабрика и по различни строежи. През 1946 г. е изпратен на националната младежка бригада в Югославия, която изгражда жп линията „Бръчко - Бановичи“. През 1947 г. гимназистът е вече четен командир в младежката бригада в прохода „Хаинбоаз“ (по-късно Проходът на Републиката).
На 31 декември 1947 г. Димитър Панайотов Димитров постъпва в Народното военноморско училище във Варна (випуск 1945 - 1950 г.). И когато го завършва, по решение на командването на ВМФ е изпратен на 10-месечен курс за летци-пилоти в Народното военновъздушно училище в с. Долна Митрополия. След успешното му завършване е произведен в чин
лейтенант и е изпратен да служи в

К.д.п. Димитър Панайотов, 1979 г.
Част от екипажа на м/к „Петко Р. Славейков“ с капитан к.д.п. Димитър Панайотов, 1979 г.
Портретна снимка, която капитан Димитър Панайотов използва в различни формуляри и документи.
„Виден“ е корабът, който командва к.д.п. Димитър Панайотов след „Петко Р. Славейков“.
поделение 25240 - Варна („Чайка“ - базата на водосамолетната ни авиация). Лети на водосамолети „Арадо“ близо четири години. Получава обаче заболяване на очите, което го „приземява“ и „приводнява“ завинаги. Командването на ВВС оценява неговите качества и му предлага да мине на строева работа. Изпратен е в поделение 20200 - Ямбол, но бъдещият капитан разбира, че не това е неговото призвание и напуска по собствено желание, улеснен от постоянните реорганизации и съкращения в армията ни по това време. Старши лейтенантът е изпратен в цивилния живот с благодарности и с медал „За боева заслуга“ (Указ на Президиума на Народното събрание от 28 април 1955 г.).
Веднага - през 1955 г., започва работа като стругар в Корабостроителния и кораборемонтен завод „Г. Димитров“ - Варна. Работи и учи задочно. През 1960 г. завършва задочно механотехникума във Варна. Достига до длъжността групов майстор в един от цеховете на завода. Не е ясно по каква причина Димитър Панайотов подава на 26 април 1961 г. молба за постъпване на работа в Параходство „БМФ“. Но има всички основания за това - завършил е мореходния отдел на Морското училище с правоспособност командир на кораб ІV ранг. След неизбежното проучване, на 13 юни 1951 г. е приет на работа като ІV-ти помощник-капитан. Преминава през всички степени, които го водят по стъпалата към навигационния мостик. Извоюва си авторитет на спокоен, уравновесен и взискателен ръководител, постоянно усъвършенстващ професионалните си знания и умения.
Правоспособност „капитан далечно плаване“ Димитър Панайотов придобива на 9 април 1971 г. Започва като капитан на „Комета“, следват „Васил Левски“, „Руен“, „Пирин“, „Трявна“, „София“, „Странджа“, „Стара планина“, „Петко Р. Славейков“, „Виден“, „Ботевград“… През периода 1972 - 1973 г. е навигационен инспектор в БМФ.
Капитан далечно плаване Димитър Панайотов и неговата съпруга имат две деца - дъщеря и син. Дано да са живи и здрави, и дано по някакъв начин някой ден тази публикация достигне и до тях!
Атанас ПАНАЙОТОВ