НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МОРЯКЪТ И ВЕЛИКИТЕ ОТКРИТИЯ
Човешкото откритие, което най-силно ме е впечатлило е химическата таблица на Менделеев. На м/к „Кейп Бретън” един английски суперинтендант се заяде с мен за температурата на топене за различните метали. Лондончанинът със сигурност бе начетен човек, но как да знае, че пет години съм учил в техникум по леярство. Температурите на топене на сплавите е по-сложен въпрос, има специални, понякога доста сложни диаграми на състоянието, солидус и ликвидус линия, и ползването на Менделеевата таблица се оказва недостатъчно за тяхното познаване. Има и куриози, и весели истории, но те са привилегия на т.н. „химия на високите температури” и на малобройната армия на леярите...
Някъде преди Нова Година през 1992-а се връщах от дълъг контракт с м/к „Кейп Бретън”. На голямо европейско летище дълго чаках смяната на полета и от скука изчетох всички налични безплатни вестници. Новина номер едно тогава бе последната реч на Джовани Паоло Секондо, когото ние знаем като Йоан Павел Втори. Той вероятно е мъдър човек. По телевизията виждах, че ръцете му треперят, а гласът му хриптеше, та чак на третото показване и с помощта на вестниците, разбрах смисъла на думите му, които половината човечество слушаше със затаен дъх...
Сега малко математика: Нека извадим 1633 от 1992. Ще получим 359. През 1633 г. църквата осъди на доживотен затвор Галилео Галилей, защото той твърдеше, че Земята се върти около Слъцето, а предшествениците на Джовани Паоло проповядваха, че Земята е неподвижна и е център на Вселената. През 1992-а (359 години по-късно) Джовани официално призна, че Галилей е бил прав. Това дори не е дебилност, не е простотия, не е и хитрост. А какво е - ще кажат хората. Дано не чакаме отново 359 години...
Акълът ми не го побира как му се е разминало по същото време на великия откривател Исак Нютон. Та той си е „позволил” да открие закона за всемирното привличане и законите за движение на небесните тела (каква ерес!)... Сигурно са го изтървали!
Решаването на кръстословици на кораба е голяма страст. Има „специалисти”, които знаят изумителни и никому ненужни думи от света на географията, зоологията, великите открития и светските клюки. Предупредил съм кръстословаджиите да ме тревожат само с въпроси за кино, книги и музика. Веднъж Иван Брадата ме помоли да му помогна с дума, която не била по „моите специалности”, но е от 12 букви и много щяла да му помогне при попълването на другите квадратчета. Търсената дума била описана  като „завоевател”. Веднага отговорих - конквистадор.
- Наистина е тази думата, - зарадва се Иван - а казваш, че разбираш само от музика...
- „Конквистадор” е една от най-известните песни на английската рок група „Прокъл Харъм” от тяхния първи албум „Уейтъ шейд ъф пейл” от 1967 г., Иване. Тази песен се изкачи в първата десятка на световните музикални класации през 1972 г., а за мен и до днес е образец за гениално смесване на рокендрол, блус, соул и барок!
А сега ми кажете, че рокендролът не е от великите човешки открития...
Брадата повече не се обади...
Стефчо Йогата бе дребен синеок огняр от врачанското село Рогозен. Плавах няколко години с него в Черно море, екипажите обичаха да се бъзикат с огняра, а той винаги им отвръщаше с чаровна усмивка. Един ден Стефчо ми разказа следната история.
- В наше село най-ценното нещо е виното, но в онези години се плащаше висок акциз и всички бяхме принудени да крием част от винената реколта. Ние имахме три бъчви за вино - две по 60 и една 180 литра. Бяхме напълнили и трите съда и се готвехме да скрием голямата бъчва на определеното за това място. За минаването на акцизните бе още рано и бъчвите спокойно си стояха в мазето. Една сутрин в къщи влетя разтревожена комшийката: „Акцизните са на три къщи от вашата. Имате ли нещо за криене?” С майка ми направо се гипсирахме. Баща ми бе излязъл, а голямата бъчва не бе преместена!
Аз, майка ми и комшийката слязохме долу, вдигнахме голямата бъчва и я преместихме за десетина минути под един навес в края на двора. Там имаше нарязани дърва, покрихме с тях бъчвата, тогава валеше сняг, та нахвърляхме и от него отгоре. Акцизните нищо не откриха, замереното от тях количество бе под критичното и както обикновено, ние нищо не платихме.
Мина време, всичко се успокои и трябваше да се прибере виното в мазето. Баща ми извика трима негови акрани и след два часа туткане под навеса, из двора и в мазето, успяха да приберат бъчвата. Остави друго, ами и сума вино изпиха по време на операцията по трансфер на бъчвата...
И до днес се чудя, другарю механик, как две жени и едно малко момче, за десет минути свършиха толкова работа, колкото четирима яки мъже за два часа...
Станах и с възможно най-тържествен глас заявих:
- Драги Стефчо, половин век след Алберт Айнщайн, ти и две жени от село Рогозен, Врачанско, сте открили изкривяването на пространство-времето, ползвайки теорията на относителността. Тази наука и до днес не е позната за огромна част от човечеството, а за екипажите от БМФ - хич!
Йогата дебнеше като се съберат повечко моряци в салета или в ЦПУ-то и невинно питаше:
-Шефе, я кажи коя велика теория съм открил още през 1960-а след акцизен експеримент в моето село Рогозен...
Високо, ясно и детайлно произнасях пълното научно наименование на принципа и знаменитата формула „Е” равно на ем по це на квадрат”, а Йожко гордо оглеждаше слисаните моряци...
Неотдавна един министър на енергетиката каза нещо за електрическия ток, от което Георг Ом (1789 - 1854) щеше да направи двойно салто в гроба. Не мисля, че този министър трябва да познава сложните електрически вериги, но барем закона на Ом трябва да знае...
Министърът на здравеопазването също не би трябвало непременно да може да прави операция, но поне със хипократовата клетва трябва е наясно.
Черното Гоче пък бе направил следното велико откритие: След всеки ремонт на корабен механизъм,

Тракторът е „Фордсон“ - село Мала Кутловица, 1942 г. Баща ми е с навити ръкави на ризата...
Колелото е и символ на моряшкия занаят и е едно от първите човешки открития.
Памет за великия откривател в пристанище Ла Валета.
Две велики открития + парният локомотив - Джеймс Уат и петолъчката - Питагор!
Кораб „Руен“, 1979 - Стефчо Йогата - долу, Роската, Божо, аз, Карамихов, Сейкото.
Откривателят на електрификацията.
винаги по пайола остават болтове, шайби, че и по-сложни детайли. Въпреки това, след сглобяването механизмът си работи както и преди, и служи на екипажа още дълги години. Гочето не бе велик откривател, но постоянно се бъзикаше с корабния екипаж и спокойно можем да го наречем велик манипулатор, а не откривател.
Днес официално и дори в училищата, се отричат великите открития: ваксините, кръглата Земя, кацането на Луната...
Черното Гоче отдавна не е между нас, но ако беше жив, щеше да се усмихне под мустак и непременно да каже:
- Винаги съм подозирал, че това са лъжи!
Когато някой си купеше нещо красиво и полезно от Запад, Гочето веднага казваше:
- Това мога да го направя и по-хубаво долу в машината!
А когато някой показваше някаква сръчност - „Това и я го можем!”
Разликата бе, че Черното Гоче се шегуваше, а днешните тарикати са просто неграмотни и некадърници...
Дълги години в Кутловица имаше лаф „Работи като трактор „Форд”, т.е. тихо и равномерно!
Хенри Форд не е автор на велико научно откритие. Той просто е материализирал в икономиката и живота на Америка едно от най-старите човешки открития - колелото. В Мала Кутловица леки коли нямаше, но имаше един трактор „Форд” и той бе символ на целия човешки прогрес.
Малакутловският трактор всъщност бе марка „Фордсон” и това също е едно от великите човешки открития - рекламата.
В ония далечни години няколко тарикати решили да се възползват от огромната популярност на Хенри Форд и създали марката „Форд трактор къмпани”. В отговор гениалният първопроходец прекръстил трактора си на „Форд и син” и в следващите години плагиатите успели да продадат няколко хиляди бройки, а от „Форд & Син” - милиони бройки по цял свят.
За тарикатите, които се опитват да постигнат нещо, без да се трудят, малакутловчани са измислили следния гениален закон:
СУХО ДУПЕ РИБА НЕ ЯДЕ!

Сл. ПЕШКОВ - моряк