НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ФОРМИРОВАНИЯ ОТ ВМС И ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ ДЕМОНСТРИРАХА ДОБРО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ В ДЕЙСТВИЯТА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА НЕЗАКОНЕН ТРАФИК НА ОРЪЖИЕ И ХОРА
Военнослужещите от силите за специални операции на ВМС се справиха прекрасно при изпълнението на задачите. Условията в плавателната река са рискови, но те показаха много добра подготовка. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на 31 май т.г., в гр. Русе, след съвместната тренировка на формирования от ВМС и Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Русе за предотвратяване на незаконен трафик на оръжие и хора по река Дунав. Заедно с началника на отбраната генерал Андрей Боцев и командира на ВМС контраадмирал Митко Петев той наблюдава действията на военните моряци при оказване на съдействие на Гранична полиция за овладяването на кораб нарушител и задържане на криминално проявени лица, заподозрени в незаконен трафик на оръжие и хора по река Дунав, задържане на бързоходна моторна лодка и евакуиране на ранен с вертолет. В съвместната тренировка участваха екипаж на вертолет „Пантер“ и осигуряващ състав от морската вертолетна авиобаза „Чайка“, лодка тип „RHIB“ и две тактически групи от силите за специални операции на ВМС, както и 2-ра група Гранично-полицейски кораби от структурите на Регионална дирекция гранична полиция - Русе с граничен полицейски кораб „Русе”.
„Наблюдавахме добре интегриран начин на работа между военнослужещи и от ВМС и служители на Гранична полиция. Военноморските сили притежават специфични способности по опазване на държавната граница, които се използват не само за гарантиране на сигурността, но и за опазване на живота и здравето на българските граждани“ - посочи командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Той припомни, че военният ни флот, който чества 140-ата си годишнина от своето създаване, е исторически свързан с гр. Русе и отбеляза, че с подобни демонстрации на способности остава жива връзката между флота, армията и обществото.
Съвместната тренировка наблюдаваха много ученици и граждани на гр. Русе, които след това имаха възможност да разгледат специализираното оборудване, екипировка и въоръжение на силите за специални операции на ВМС на статичен показ.
Пресцентър на Министерството на отбраната
Снимки майор Иван САВОВ
Фоторепортаж по темата
(в PDF-формат) можете да разгледате тук.

Момент от учението на река Дунав пред русенския бряг.
Военноморски вертолет „Пантер“ за първи път летя над Дунав.