НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
В КИТАЙСКА КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦА СПУСНАХА НА ВОДА ВТОРИ 45 000-ТОНЕН КОРАБ, ПОРЪЧАН ОТ ПАРАХОДСТВО БМФ АД
В китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding Co.,  Ltd. спуснаха на вода втори пореден 45 000-тонен моторен кораб за превоз на насипни товари, поръчан от Параходство БМФ АД. Плавателният съд е от проекта Bluetech 45 - развитие на успешния проект Bluetech 42, от който компанията вече оперира три кораба: „Руен“, „Рила“ и „Рожен“. Вторият 45 000-тонен кораб ще носи името „Миджур“ и строителството му се наблюдава от класификационната организация DNV-GL.
Първият кораб от новата серия - „Плана“, скоро ще излезе на ходови изпитания на море и ще влезе в състава на флота на Параходството, а третият - „Бузлуджа“, това лято ще бъде заложен в същата китайска корабостроителница. БМФ планира да попълни флота си с общо шест кораба от проекта Bluetech 45. И при шестте Параходството запазва традицията при именуването на новопостъпващите кораби, като бълкерите продължават да носят имената на български планини и планински върхове.

Пресцентър на Параходство БМФ АД
Снимки: Параходство БМФ АД

Представители на корабостроителницата, на Параходство БМФ АД и на наблюдаващата класификационна организация се снимат за спомен преди спускането на „Миджур“ на вода.
„Миджур“ на достроечен кей в корабостроителницата Jiangsu New Yangzi Shipbuilding Co., Ltd.
Първият кораб от новата серия - „Плана“, скоро ще излезе на ходови изпитания на море и ще влезе в състава на флота на Параходството.