НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ДАЛИ ХЕЛИКОПТЕРЪТ Е ЕФЕКТИВНО СРЕДСТВО ЗА
ГАСЕНЕ НА ПОЖАР НА КОРАБ

Повод за коментиране на горния въпрос е информацията, публикувана от главния редактор на „Морски вестник“ Атанас Панайотов: 23 юни 2019 г. Преоборудване на Ми-14ПЛ във вертолет за борба с пожари - не е ли идея за „след дъжд качулка“?

Ако става въпрос за пожарогасене на гори в трудно достъпни планински местности, да - хеликоптерът е единственото средство, но що се отнася до гасене на пожар на кораб в открито море, използването на хеликоптер е абсолютно неефективно. А това, че въпросният ремонт е „след дъжд качулка“, е ясно от публикацията на Атанас Панайотов.
Що се отнася до пожарогасене в открито море, най-добрата организация е създадена в офшорния бизнез по добива на нефт и газ. В това отношение те са на светлинни години напред от търсенето и спасяването, както и на борбата с пожари в открито море. И въпреки това хеликоптери за пожари на нефтените сонди и платформи въобще не се използнват. В град Абърдийн, който е „нефтената столица“ на Северно море, има  няколко хеликоптерни фирми като CHC Scotia, Bristow Helicopters и др., но хеликоптерите на никоя от тях не са снабдени със средства за пожарогасене на море. Това се обяснява с простия факт, че един хеликоптер има много малка товароносимост и колкото по-навътре в морето отива, толкова повече гориво трябва да носи за сметка на водата за пожарогасене.
Колко вода може да вземе хеликоптерът МИ-14ПЛ за един преход - може би 1.5 до 2.0 тона (кубически метра) И тази вода се употребява чрез изливане наведнъж при един заход над горящия кораб. Нека да си представим като реален казус, че е възникнал пожар на един голям танкер в открито море, някъде между Констанца и северния вход на Босфора и в българския отговорен район за търсене и спасяване на море. С изпращането на един хеликоптер като противопожарно средство, той ще изсипе водата наведнъж, бе особена точност и ще трябва да зареди пак с вода. Дори да може да се приводнява и презарежда с морска вода като МИ-14ПЛ, това ще изисква абсолютно тихо щилево море. На практика в открито море вълната е в най-добрия случай с височина 0.5 до 1.0 метра. Ами ако е малко по-висока, въпросният хеликоптер въобще не ще може да се приводни. Или ще трябва да се върне 40-50 мили до брега и да се приводни във Варненското езерото за приемане на вода. И какво са два кубика вода за един
горящ танкер - може би това е колкото една кофа вода за една горяща къща, т.е. съвсем недостатъчно.

Това прави хеликоптерът  негоден за гасене на можари на кораби на море и никъде в света не се използва.
От този пример се вижда ясно, че използването за хеликоптера МИ-14ПЛ не ще бъде ефективно на практика. Друг е въпросът ако се използва в планински райони.
Практически борбата с пожар на кораб в открито море се води от противопожарен кораб, който има мощни противопожарни средства  като неограничено количество вода и пяна. Тези кораби съществуват във варианти като т. н. ERRV (Emergency Rescue and Response Vessel) както и някои при офшорните влекачи, използави в индустрията за търсене и добив на нефт и газ. Те имат мощни противопожарни помпи с производителност от 30 до 60-80 куб. метра на час, с дистанционно насочваща се струя от мостика, промяна на конфигурацията на струята  и възможност за подаване на пяна. В допълнение, те се обливат с воден спрей, който служи като термоизолация срещу топлината на горящия кораб.
Приложените снимки дават ясна представа за предимствата на  противопожарните кораби пред хеликоптера. Първото и най-важно предимство е неограниченият достъп на задбордна вода. Второто предимство е възможността да се насочва водната струя и да се променя нейната конфигурация. Третото предимство е, че може да се използва и пяна за пожарогасене. И четвъртото предимство е, че създава водна пелена около себе си, с което се предпазва от топлинното излъчване на горящия кораб.
В нашата страна имаше едно време един спасителен кораб, който разполагаше с мощна водна противопожарна система, система за пеногасене и система за оросяване. Благодарение на тогавашния му стопанин в лицето на ИА Морска администрация, той беше съсипан и в момента стои някъде във Варненското пристанище като скрап.

Именно с подобен кораб може да се извършва пожарогасене на горящ кораб на море, а не с някакъв стар хеликоптер, чийто моторесурс е към края си и техническото му подържане е проблематично.
С друг думи, наистина е „след дъжда качулка“, както пише г-н Атанас Панайотов, но в допълнение - качулката даже не ще пази ефективно от дъжда.

Орлин СТАНЧЕВ,
капитан далечно плаване
Варна
09/07/2019 г.