НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
БЪЛГАРИЯ ОТБЕЛЯЗВА 20 ГОДИНИ РЪКОВОДСТВО НА
КОРАБНИЯ ТРАФИК

България отбелязва 20 години от установяването на услугите по управление на корабния трафик и информационното обслужване на корабоплаването у нас. Поводът ще събере на международна конференция в град Варна представители на най-големите български и световни организации в морския бранш на 17.09.2019 г. (вторник). Организатор на събитието е  Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”.
България е сред водещите държави по дигитализация на пристанищните услуги, както и по отношение на изпълнението на най-новите нормативни и технически изисквания към системите за безопасност и управление на процесите и информационните потоци в морския транспорт. Страната ни се намира в световния авангард, що се отнася до
усвояване и внедряване на иновативни научни и технически достижения в областта на водния транспорт.
Откакто през 2008 г. дейността по управлението на корабния трафик и информационното обслужване на корабоплаването започва да се изпълнява от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, са внедрени едни от най-съвременните и високотехнологични системи. България става първата държава в Черноморския регион, изградила интегрирана информационна система за управление на корабоплаването.
Развитието на системите, осигуряващи морски и речни навигационни услуги, през годините става все по-динамично. Внедрени са множество модерни и иновативни технологии от най-висок клас. Към момента Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ работи с едни от най-съвременните системи за управление на корабния трафик, които предоставят възможност за непрекъснат обмен на информация между участниците в транспортния процес, както и в цялата логистична верига.
С цел подобряване конкурентоспособността на морските пристанища, в процес на изграждане е и система за електронен обмен на информация. Тя ще свързва множество информационни системи и ще позволява интелигентен и сигурен обмен на данни между всички заинтересовани страни. Внедряването на новата система ще бъде поредната крачка в развитието и модернизирането на българските пристанища, които, благодарение на непрестанните инфраструктурни подобрения, могат да се похвалят с визия на европейско ниво.