НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
IN MEMORIAM: КАПИТАН І РАНГ ГЕОРГИ РАДЕВ ГЕОРГИЕВ
ОТПЛАВА В ОТВЪДНОТО
На 18 юли 2019 г., след дългогодишна борба с коварна болест, отплава в отвъдното о.з. капитан І ранг Георги Радев Георгиев. Той е роден на 29 август 1952 г. в Шабла. Възпитаник е на Техникума по корабостроене и корабоплаване - Варна, на ШЗО към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, което завършва задочно. Цялата му служба във ВМС, с изключение на период от една година (1986 - 1987 г.), когато е началник-щаб на 5-и отделен дивизион катерни тралчици в Балчик, преминава в 18-и отделен дивизион кораби със спомагателно значение във Военноморска база Варна. Започва като помощник-командир на базовия буксир „Юпитер“, след това е командир на противопожарен кораб № 334, с който участва в гасенето на пожара, избухнал на борда на танкера „Ерма“ през 1977 г. По този повод по-късно е награден с почетния знак на кмета на Варна. Най-дълго се задържа на длъжността командир на отряд моторни катери. От 29 август 1993 г. до 18 април 2001 г. е командир на дивизиона. Това е един труден период, в който при условия на сериозен дефицит на финансови и материални средства трябва да се изпълняват многобройни и специфични задачи на море, свързани с осигуряването на бойната подготовка на другите корабни дивизиони.
След преминаването му в запаса отначало е капитан на самоходна баржа (бивш десантен кораб проект 106к) в Предприятието за поддържането на чистотата на морските води. По-късно се посвещава на дейността на доброволческата организация за търсене и спасяване на море „БУЛСАР“, на която бе заместник-председател до смъртта си. Ветроходец, рибар и водолаз, той използваше всяка възможност да бъде на море. Беше дружелюбен и отзивчив, радваше се на приятелството на морските хора от всички гилдии. О.з. капитан І ранг Георги Радев Георгиев бе искрен и голям приятел и на „Морски вестник“, като подпомагаше нашата дейност с непрекъснато издирване на снимки, материали и спомени на флотски ветерани. И ние няма да го забравим!

Поклон пред светлата му памет!

Погребението на о.з. капитан І ранг Георги Радев Георгиев ще се състои на 2 август 2019 г.
МОРСКИ ВЕСТНИК

О.з. капитан І ранг Георги Радев Георгиев (1952 - 2019 г.)
Капитан І ранг Георги Радев Георгиев (вдясно) след поредното водолазно спускане, 1994 г.
16 август 1996 г. Командирът на 18-и дивизион капитан І ранг Георги Радев Георгиев информира гостуващия у нас командващ Черноморския флот на Руската федерация адмирал Виктор Андреевич Кравченко за възможностите на новоприетия в състава на поделението противопожарен кораб проект 250, проектиран и построен в КРЗ „Флотски арсенал“ - Варна.
23 юли 2018 г. Една година преди последното отплаване… О.з. капитан І ранг Георги Радев Георгиев на борда на яхтата „Шаман“ пред Балчик.