НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КЛАСИЧЕСКА ЯЛ-6 КАТО УЧЕБНО ПОСОБИЕ, МУЗЕЕН ЕКСПОНАТ И ПАРКОВА УКРАСА В ПУНКТА ЗА БАЗИРАНЕ ВАРНА
Наскоро вътрешният двор на сградата, където се помещава Щаба на Пункта за базиране Варна, се промени коренно. Скучният екстериор в стил късен социализъм отстъпи на оригинално и излъчващо позитивизъм решение: една изцяло възстановена в ремонтната работилница класическа Ял-6 „акостира“ тук в качеството си на учебно пособие, музеен експонат и паркова украса едновременно. Идеята е на заместник-командира на Флотилията бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Ваньо Мусински и тя бе позитивно оценена от участниците в наскоро приключилото учение „Бриз 2019“, гостували на Пункта за базиране Варна.
Къде на шега, къде на сериозно, на едната от стените е поставено и учебно табло, което помага на всеки да си припомни азбучни правила в гребането и ветроходството, или казано по друг начин - азбучни правила, доказани от добрата стара морска практика.
Лично се убедих, че и след дъжд лодката остава суха. Как? Не мога да споделям „класифицирана“ информация, но предполагам, че и сами бързо ще се досетите.
Всъщност, поставянето на тази Ял-шесторка е само начало на изпълнението на план, който предвижда възвръщането на класиката в учебния процес по морска практика, в който компютрите и интернет ще играят само спомагателна роля. А „Морски вестник“ с удоволствие ще споделя с читателите си всички новости в тази насока.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимки Гинчо ГИНЧЕВ