НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПОРТУГАЛСКАТА ПОДВОДНИЦА BARRACUDA S164 Е В ОЧАКВАНЕ ДА БЪДЕ ПРЕВЪРНАТА В КОРАБ-МУЗЕЙ
В района на Cacilhas, Лисабон, (на южния бряг на река Тежу), португалската подводница Barracuda S164 от няколко години е в очакване да бъде превърната в музей. Подводницата е поставена в сух док, корпусът й е боядисан, но достъп до нея няма. Тя може до бъде разгледана отвсякъде, но само от дистанция, осигурена от оградата на сухия док.
Barracuda S164 е от клас Albacora (известен като френски клас Daphnе) и е построена през 1967 г. в Ateliers Dubigeon (Normandie, France). Дължината й е 57,3 м, широчината - 6,8 м (GT: 1042 t). Максималната скорост, постигана в надводно плаване, е 13 възла. Общо на море S164 има проплавани 52 000 часа.
Barracuda е „пенсионирана“ през декември 2005 г., шест месеца след участието й в голямо общофлотско учение. През 2006 г. общинският съвет на град Viana do Castelo, разположен в северната част на Португалия, взема решение да поиска от Адмиралтейството да му бъде предоставена извадената от строя подводница, за да бъде превърната в кораб-музей. Колебанията на командването на ВМС на Португалия продължават до 2010 г., когато е взето решение за окончателното бракуване на подводницата. Направени са постъпки пред Министерството на отбраната, откъдето на 24 август 2011 г. одобряват доставката на подводницата към тази община. Междувременно от Barracuda са снети торпедният боезапас, масла, горива, както и всичко друго, което е излишно за една подводница-музей.
Въпреки това, S164 продължава да бъде в един от сухите докове на стария флотски район Naval Staleiros, охраняван от ВМС на Португалия. Допреди време външният вид на подводницата не бе особено привлекателен, но след взетите мерки тя е вече нещо като музеен експонат. Още повече, че в съседния сух док е истински кораб-музей - тримачтовата фрегата от ХІХ век Dom Fernando II e Glоria, която от години посреща посетители на всички свои палуби. Това дава основание на някои журналисти да предполагат, че Barracuda ще остане завинаги в този сух док, като превръщането й в пълноценен кораб музей ще започне след време, но именно тук.
Очевидно, не само в България, но и в държава с дълголетни морски традиции като Португалия, превръщането на една подводница в кораб-музей не е никак лесна работа…
Фоторепортаж по темата на Пресиян ПАНАЙОТОВ
(в PDF-формат) можете да разгледате тук.

Португалската подводница Barracuda S164 от няколко години е в този сух док, в очакване да бъде превърната в музей.
Поглед към носа на S164, ляв борд.