НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРЕДИ ПОЛОВИН ВЕК: ЕДНО ДЖОБНО КАЛЕНДАРЧЕ РАЗКАЗВА ЗА
ПОДВОДНАТА ИНЖЕНЕРНА ГРУПА НА ВАРНА

Снимката за календарчето „ПИГ (Подводна инженерна група) - 1969“, е правена от Веселин Недев през есента на 1968 г. Тогава беше назначен Илия Кръстев, току що дипломирал се инженер от Минно-геоложкия институт в София. Той е първият от ляво на дясно - облечен със съветски хидрокостюм ГКП-4 (П - означава херметизация в пояса). Бяха закупени няколко костюма от КЗ „Г. Димитров“ - Варна. Сещам се, че Неделчо Минчев (вторият от ляво на дясно), облечен в западногермански сух костюм, които работеше преди това в завода, беше открил в складове леководолазни апарати АВМ-1М и хидрокостюми ГКП-4. При сдаване на кораб за Съветския съюз, по предписание, той трябвало да бъде оборудван с няколко апарата и хидрокостюма.
Неделчо кара две години в МЕИ - Варна, преди да постъпи на работа в Подводната инженерна група. Плува при нас - в Морския клуб, в отбора по подводно ориентиране. През 1967 г. ходи с националния отбор на международни състезания в Италия (Лаго Маджоре). Третият хубостник е Любен Шиваров. Завърши ВИФ „Г. Димитров“. Дипломната му работа беше приложение на леководолазното дело в туризма - като атракция и бизнес. Помогнах му, като му предоставих всичката налична литература по въпроса. Облечен е в неопренов костюм „Спартан“. Четвъртият - Красимир Костов, бе леководолаз от 1963 г. Участва в редица експедиции на Военноморския и Археологическия музей и в операции на Аварийната подводна група към Окръжния морски клуб и естествено продължи  кариерата си като професионален леководолаз в Подводната инженерна група. Той е облечен в сух костюм ГК-2 . вземахме ги от Дивизион подводни лодки на ВМФ.
Петият е Драгомир Рачев. Плувец, играеше и водна топка и служи като матрос в Спортна рота. Привлякохме го и в отбора по подводно ориентиране и скоростно плуване с плавници към Морския клуб. Работи няколко години в ПИГ. После завърши ВИНС - Варна и плава дълги години в Параходство БМФ като домакин. Облечен е като Любен Шиваров, с неопренов костюм „Спартан“.
През 1969 г., т.е. „50 лет тому назад“, в различни периоди на гурбет в Кувеайт заминаха Неделчо Минчев, Любчо Шиваров, Илия Кръстев и Красимир Костов. Само Драгомир не го хвана тази болест работа в чужбина, долари...
Що се отнася до въпроса кой е жив и кой пое пътя към небитието, първи си отиде през 1973 г. Неделчо Минчев. Внезапна смърт, в къщи, на леглото, до жена си. После - Красимир Костов. Върна се от Кувейт - вече професионален леководолаз беше само в спомените си. Работи като ди джей. Отиде си млад в края на 80-те. Като се завърна от Кувейт, Любен Шиваров работи и в леководолазната група на „Трансимпекс“ заедно с брат си Недко Шиваров. После след 1989 г. стана книжар - откриха със съпруга си книжарница. Почина преди 3 години.
Драгомир Рачев, след големите кораби на БМФ, плава още няколко години на катер като моторист. Сега е пенсионер, боледува и не се вижда да излиза от вкъщи. Илия Кръстев, след Кувейт, стана научен сътрудник в Института за рибни ресурси, а после и в Института по океанология - БАН. Защити успешно дисертация за присъждане научната степеп доктор. Понастоящем е пенсионер.
Доц. д-р инж. Траян ТРАЯНОВ