НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ТРЪСТИКОВАТА ЛОДКА ABORA IV ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ДОБЛИЖАВА ДО ОКОНЧАТЕЛНИЯ СИ ВИД
Както вече „Морски вестник“ информира своите читатели:
26 юли 2019 г. На 1 август т.г. в Белослав спускат тръстиковата лодка ABORA IV на вода Благодарение на колегата инж. Филип КАРАГЬОЗОВ (http://maritime.global/) имаме снимки от състоянието, в което се намира лодката към 27 юли т.г. Тя все повече се доближава до окончателния си вид, предвиден в проекта на д-р Доминик Гьорлитц. Безспорен интерес представлява способът, по който корпусът на лодката ще бъде спуснат на вода. Наличието на достатъчно много дървен материал дава основание да се предположи, че само част от него ще бъде вложена в корпуса (като палуба на мостика и др.), а друга част ще бъде използвана за стапелна пътека до брега.
С други думи, за ABORA IV започна обратното предстартово броене, защото до отплаването й остават броени дни. Кога ще стане това и откъде ще може да бъде наблюдавано отплаването, читателите на „Морски вестник“ своевременно ще бъдат информирани.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки инж. Филип КАРАГЬОЗОВ

Вече са ясни пропорциите между основните конструктивни елементи на тръстиковата лодка.
Поглед от носа към по-голямата палубна надстройка, чийто таван ще бъде и ходови мостик. Засега се виждат само гредите на палубата на мостика.
Оказва се, че освен съвременното навигационно оборудване (което ще включва и AIS, така че желаещите ще могат да следят местонахождението на лодката), има още нещо от ХХІ век - дограмата на прозореца на по-голямата надстройка. А стените на надстройката, поне на този етап, както се вижда - са твърде рехави…
От този ракурс лодката е едва ли не почти във водата, но това съвсем не е така.
Конструкцията на мачтата позволява свободно изкачване до върховете й.
На площадката пред лодката вече няма никаква тръстика - цялото количество е вложено в корпуса, но е останало още немалко дървен материал.
Този ракурс подсказва, че пътят на лодката до водата няма да е толкова кратък.
Поглед към левия борд на ABORA IV.