НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ОТДАДОХА ПОЧЕСТИ НА ГЕРОЙ ОТ БАЛКАНСКАТА И ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА
На 28 юни 2019 г. в гр. Видин се състоя военен ритуал за отдаване на военни почести и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков от военнослужещи от отряда противоминни кораби на Флотилия бойни и спомагателни кораби. В състава на отряда има рейдови миночистач носещ името на капитан-лейтенант Кирил Минков.
На военния ритуал присъстваха военнослужещи от сухопътните войски, г-н Венци Пасков - заместник-кмета на Община Видин, полковник Георги Петков - началник Централно военно окръжие - Видин, представители на Сдружението „Клуб миноносец „Дръзки”, Патриотичен клуб „Бдинци”, госпожа Анна Атанасова и Олга Байчева - родственици на Кирил Минков.
„Трябва да се учим от примера на тези наши съграждани”, каза по време на церемонията капитан I ранг Ваньо Мусински, заместник-командир на флотилията.
Големият подвиг на Кирил Минков в нашия военен флот е при участието му в Балканската война през 1912 г. на длъжността помощник-командир на „Дръзки“. На 8 ноември 1912 г. в историческата атака „Дръзки“ поразява турския броненосен крайцер „Хамидие“ и записва първата българска морска победа. Мичман I ранг Кирил Минков изстрелял лично торпедото, поразило „Хамидие“, за което е удостоен с орден „За храброст“.
По време на Първата световна война Кирил Минков е командир на Минната рота на Черноморския флот и ръководи поставянето на минни заграждения в Бургаския и Варненския залив. При обезвреждане на вражески мини на 11 септември 1916 г. под корпуса на едната от моторните лодки избухва мина, при което загиват 7 моряци и техният командир.
По-късно в дунавския парк на Видин военнослужещите от флотилията участваха в националната информационна кампания на Министерството на отбраната за привличане на кандидати за военна служба „Бъди войник” със статичен показ на военна техника и оборудване.

Връзки с обществеността на ВМС