НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
В БУКУРЕЩ ПОЧИНА ЛУЧИЯ КЕРЧОВА-ПЪЦАН -
„БЪЛГАРКА НА ГОДИНАТА ЗА 2016 Г.“

Представител на
Демократичния съюз на българите в Румъния ни съобщи, че нашата общност в северната ни съседка е загубила една от най-видните си личности. Това е румънската българка Лучия Керчова-Пъцан, една от най-изявените личности сред българите в Румъния. Автор на книги за историята на българите в Румъния. Лучия Керчова бе избрана от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) за „българка на годината за 2016 г.“, заради усилията и постиженията си в съхраняването на българския дух зад граница. Тя участва активно в издаването на вестник „Българска Зорница“ (Luceafarul Bulgar). Пише и издава книги на български за нашата емиграция в Румъния и в сътрудничество с проф. Лука Велчов създава ценни приноси за историята на многобройната българска общност, приютена на север от Дунава.
Благодарение на нейните дирения, от забравата излизат много изявени личности на българите в Румъния.
Не са забравени и забележителните приноси на предприемчивите габровци за развитието на Букурещ, символ на което е  Хана „Габровене” в стария град.

ЛУЧИЯ КЕРЧОВА-ПЪЦАН - „Българка на годината за 2016 г.“. Сн.: Владимир МИТЕВ, (2017)
Проф. д-р Иван Гаврилов, София: „Загубихме една от най-големите българки зад граница, чиято личност ни свързваше по неповторим начин с Възраждането и припомняше златните години на отношенията между румънци и българи.
Бог да я прости! Светлото й име ще остане в пантеона на българо-румънските отношения завинаги!”

Проф. Пламен Павлов, Велико Търново, председател на ДАБЧ (1998-2002):
„Непрежалима загуба. Отиде си една жена - колос на българското присъствие в братска Румъния. Светла й памет!”

Д-р Стефан Пейков, Бургас:
Лучия Керчова-Пъцан ни остави със своето голямо дело и живот изключителен пример, който не бива да бъде забравен, а трябва да бъде продължен - със същата посветеност на българската идея и културните отношения между двете приятелски страни и в бъдеще. Бог да я прости!”

Погребението на
Лучия Керчова-Пъцан ще се състои
на 3 октомври 2019 г. от 14.00 часа на гробището „Бело” в Букурещ