НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СБОРНИК С ОПИСАНИЯ НА 100-ТЕ НАЙ-ИЗВЕСТНИ МОРСКИ
ЕКСПЕДИЦИИ ОТ ТУР ХЕЙЕРДАЛ И ТИМ СЕВЕРИН ДО ДНЕС

Автор: Инж. Тодор Мечков. Човекът и далечния хоризонт. София, Изд. „Дуо-В“, 2019 г. 320 стр. (цветни фотографии + черно бели карти).

Книгата „Човекът и древния хоризонт“ съдържа подробна информация за 100-те най-известни морски експедиции, извършени с нестандартни плавателни съдове - самоделни салове и копия на древни кораби. Разказът за всеки един от тях е илюстриран с карта на неговия маршрут. По този начин на едно място са събрани интересни и любопитни факти за живота и експериментите на Тур Хейердал, Тим Северин, Уилям Уилис, Ален Бомбар и техните последователи от цял свят, включително и България. Книгата повежда своите читатели на плаване през всички точки на световния океан - от ледените брегове на Арктика, през бурните вълни на Северния Атлантик, топлото Средиземно море, живописната делта на р. Дунав, покрай екзотичните острови на Тихия океан и горещите брегове на р. Амазонка. Всеки, разлистил страниците на книгата, неусетно става част от екипажите на сала „Кон Тики“, кожената лодка „Свети Брендан“, бамбуковата джонка „Ксу Фу“ и другите описани експедиции.
Авторът инж. Тодор Мечков е създател на уникална колекция от 100 саморъчно изработени стендови модели на плавателните съдове, чийто морски експедиции е описал в своята книга. Колекцията е изложена в сутерена на сградата на Християнски Център - София (интернет линк към видео запис с интервю на инж. Тодор Мечков: https://www.youtube.com/) . Част от колекцията е показана публично за първи път във Варна през 2014 г. Тогава в Музея за нова история на Варна е подредена изложбата „Човекът и морето. Преоткриване на миналото“. Представянето на книгата „Човекът и далечния хоризонт“ е посветено на 50-та годишнина от плаването на Тур Хейердал с тръстиковия кораб „Ра“ през 1969 г. и 35-та годишнина от плаването на Тим Северин с копието на древногръцката галера „Арго“ през 1984 г.

Дата: 8 ноември (петък)
Час: 18.00 - 20.00 ч.
Място: малък Арт-салон на Радио Варна

Теодор РОКОВ, Варненски археологически музей


Инж. Тодор Мечков.
Книгата „Човекът и древния хоризонт“.
Един от моделите.