НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
НА БОРДА НА ДУНАВСКИЯ „ПЕТЪР БЕРОН“ ПРЕДИ
35 ГОДИНИ

Един от корабите на Параходство БРП с името на народен будител е построеният през 1973 г. в ККЗ „Иван Димитров“ - Русе, моторен тласкач „Петър Берон“. Наскоро в дигиталния архив на „Морски вестник“ постъпиха две снимки, направени на борда му преди 35 години. На едната се вижда ходовият мостик на кораба и силуетът на жена в моряшка тениска. А на другата - направена на шлеп, тласкан от „Петър Берон“, се виждат две жени, като едната е същата от първата снимка. Снимки за спомен, но всъщност те ни напомнят за нещо позабравено и интересно.
Нашият читател, приятел и автор инж. Николай Генчев от Русе ни помогна да разпознаем дамите: „На снимката с двете с двете жени, дясната е Теменуга Нунева - корабен готвач, а лявата, с моряшката блуза, е кухненски помощник - миячка. Името й е Радка, но никой не можа да си спомни за фамилията й. Тя се е снимала на мостика на „Петър Берон“ просто за спомен. Не е капитанка“...
По-важното в случая е, че конвоят е с шлепове автомобиловози - виждат се разположените на палубата съветски леки автомобили „Лада 1500“. Това са преустроените по рационализаторско предложение на бащата на инж. Николай Генчев - Генчо Генчев, шлепове въглевози 915005 и 915006. Те пренасят не само леки автомобили, но и друга колесна техника.
Генчо Генчев (р. 1915 г., Търговище), випуск 1932 на Морското училище - Созопол и Варна, е най-дългогодишният началник на отдел „Търговски“ на Параходство БРП. Той е и първият началник на Корабна агенция - Козлодуй (1938 г.), и първи началник на Пристанище Тутракан, след възвръщането на Южна Добруджа (след Крайовския договор - 1940 г.) в пределите на Отечеството. Надяваме се в близко бъдеще да запознаем читателите на „Морски вестник“ с този заслужил деец на българското речно корабоплаване и пристанищно дело.
Атанас ПАНАЙОТОВ


Поглед към мостика на „Петър Берон“.
Две дами на палубата на шлепа автомобиловоз, тласкан от „Петър Берон“: дясната е Теменуга Нунева - корабен готвач, а лявата, с моряшката блуза, е кухненски помощник - миячка. Името й е Радка.
Скица General Arrangement на тласкача за секционен състав проект 574А на конструкторското бюро при ККЗ „Ив. Димитров“ - Русе, с главен конструктор инж. Зл. Златев. „Петър Берон“ е със строителен № 217 - предпоследен в серията от 8 кораба.