НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
НАРЪЧНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ДИПЛОМАТ И ОЩЕ НЕЩО (5)
Гърция:
Гърция и Сърбия си приличат по много признаци. Национализмът на елините е намерил израз в тяхната великогръцка Мегали идея. Тя внушава, че Елада е люлка на съвременната европейска цивилизация, а гърците са едва ли не богоизбран народ. В нея не са спестени обидни квалификации за всички съседни народи. Българите, според терминологията на обикновените гърци, са варвари и ако все пак имат някакви културни и научни достижения, те се дължат на цивилизационната роля на южната ни съседка.
За тях важи с още по-голяма сила една особеност, характерна за всички балкански народи, с изключение на българския. Гъркът е първо грък и след това всичко останало - ляв, десен, партиен, безпартиен, спортист, фермер, работник, учен и т.н.
Ще преразкажа чутото от нашата народна певица Любка Рондова. В края на 1944 г. гръцките леви партизани под командването на генерал Маркос отстъпват към България притиснати от по-добре въоръжената англофилска армия. Преминавайки през Егейска Македония с преобладаващо българско население, те отвличат и депортират над 25 000 български деца под благовидния предлог, че искат да ги предпазят от предстоящите бомбардировки. На всеки десет невръстни деца се поставя по един отговорник - девойка или младеж на по 13, 14 години, които е трябвало да се грижат за групата.
Всички тези деца биват качени на влакови композиции и извозени до Чехия и Полша, където не ги е чакал никой. Някои от тях са имали късмет и са били приютени от добродетелни семейства, какъвто е случая с Любка, но е имало и такива, които са ставали жертва на педофили и престъпници. Наложително е, драги сънародници, някой от нашите евродепутати-патриоти да повдигне въпроса за този „хуманен акт”, сътворен от синовете на най-древната европейска цивилизация?
В следвоенните години гърците извършват едно безпрецедентно по своите мащаби и жестокост етническо прочистване на Егейска Македония пред очите на цяла Европа…

Пълния текст на статията на капитан Александър КАМЕНОВ
(в PDF-формат) можете да прочетете тук.


Карикатурата ни е предоставена от Държавен архив - Варна.