НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
БОГОЯВЛЕНСКИ ВОДОСВЕТ ЗА БЛАГОСЛАВЯНЕ НА ЧАСТИТЕ И ТЕХНИТЕ БОЙНИ ЗНАМЕНА БЕ ОТСЛУЖЕН В ГАРНИЗОНИТЕ ВАРНА И БУРГАС
На 6-ти януари 2020 г. (Свето Богоявление и Йордановден) бе отслужен Богоявленски водосвет за благославяне на частите и техните бойни знамена в гарнизоните Варна и Бургас.
В град Варна на площад „Св. св. Кирил и Методий”, непосредствено след завършване на Богоявленската литургия, се състоя военен ритуал „Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена” с участието на Представителния духов оркестър на ВМС и представителни части от Варненския гарнизон, организиран съвместно с Варненската и Великопреславска митрополия и община Варна.
Строят на представителните блокове на Военноморските и Военновъздушните сили бе приет от началника на гарнизона контраадмирал Kирил Михайлов - командир на Военноморските сили. Тържествен водосвет за благославяне на частите и техните бойни знамена отслужи негово Високо преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, по време на който бяха благословени бойните знамена на Пункт за базиране Варна, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, военни формирования 26800 и 36940 от Военноморските сили   и военно формирование 52860 от Военновъздушните сили. 
След благославянето на бойните знамена се проведе шествие от площад „Св. Св. Кирил и Методий“ до Морската градина, където на Алеята на възрожденците пред паметника на Христо Ботев с военен ритуал бяха положени венци и цветя по случай 172 години от рождението му.
Шествието продължи до Първа буна на варненския плаж, където се проведе църковният ритуал „Велик Богоявленски водосвет“ и хвърляне на кръста в морето, за който в студената морска вода скочиха десетки смелчаци.
На ритуалите присъстваха кметът на град Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, народни представители от Варненски регион в 44-то Народно събрание, представители на военно-патриотични и родолюбиви съюзи, правителствени и неправителствени организации, много гости и граждани на град Варна.

В град Бургас на площад „Св. св. Кирил и Методий” се извърши военен ритуал „Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена” с участието на представителни части от Бургаски гарнизон, организиран съвместно със Сливенска метрополия и община Бургас.
Благославянето се извърши от Негово Високо преосвещенство Сливенския Митрополит Йоаникий и представители на бургаското духовенство в присъствието на официални лица, граждани и гости на град Бургас.
В ритуала взеха участие представителни части от военните формирования от гарнизон Бургас, представители на областния и общински съвети на „Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва” Бургас, ветерани.
Строят бе приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков.
По повод Йордановден военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби осигуряваха ритуала по Спасяване на Светия кръст в град Бургас и в квартал „Крайморие“.
От 12.30 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Морската градина на град Бургас се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 172 г. от рождението му. В ритуала участваха представителен блок от флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС, официални гости, граждани и гости на града.
Връзки с обществеността на ВМС