НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ИНЦИДЕНТ НА БОРДА НА МОТОРЕН КОРАБ „СТАРА ПЛАНИНА“
На 02.01.2020 г. в 09.45 ч. (UTC), 12.45 ч. корабно време, на борда на моторен кораб „Стара планина“, по време на преход от пристанище Мурманск за пристанище Констанца, възниква инцидент, при който двама от членовете на екипажа са паднали зад борда на кораба. Моторен кораб „Стара планина“ плава под флага на Малта, а негов оператор е „Параходство Български Морски Флот“ АД.
Мястото, на което се е намирал кораба, е с координати Широта: 66005‘N, Дългота: 005026‘Е (Норвежко море, на около 100 км от бреговете на Норвегия). Веднага е обявен Сигнал за бедствие и са информирани бреговите власти. Под командването на Бреговата охрана на Норвегия е организирана спасителна операция със съдействието на два спасителни хеликоптера. В 19.00 ч. (UTC) на 02.01.2020 г. по разпореждане на отговорния норвежки спасително-координационен център, спасителната операция е прекратена и хеликоптерите са напуснали района на инцидента. Причината за прекратяване на издирването е изтичане срока, в който има шанс двамата моряци да бъдат намерени живи. В момента на инцидента метеорологичните условия са били щормови. Духал е постоянен вятър със скорост 20-25 м/сек, имало е вълни, високи 9-10 м, а температурата на водата била 5-6 градуса.
По разпореждане на изпълнителния директор на „Параходство Български Морски Флот“ АД капитан далечно плаване Александър Калчев, корабът продължава издирването на моряците до 12.00 ч. (UTC) на 03.01.2020 г., (14.00 ч. българско време). До настоящия момент двамата моряци не са открити.
След приключване на спасителната операция, капитанът на кораба ще извърши разследване относно причините за инцидента. Такова разследване ще бъде извършено от администрацията на флага и от специализираното звено на „Параходство Български Морски Флот“ АД. Близките на издирваните моряци са информирани. За случая е информирана и Варненската окръжна прокуратура.
Последно моторен кораб „Стара планина“ е инспектиран на 9 декември 2019 г. за съответствие с изискванията на флага на Република Малта и на Държавния пристанищен контрол на Норвегия във връзка с Парижкия меморандум за разбирателство, в т.ч. за съответствие с изискванията за морска безопасност. И двете инспекции са завършили без забележки от страна на контролните органи.

„Параходство Български Морски Флот“ АД.