НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Преди 65 години:
ЕКИПАЖЪТ НА „КАЛИАКРА“ СПАСЯВА БЕДСТВАЩИЯ
ШАЛАН № 4 В БАЛЧИК

Със заповед на началника на Параходство БМФ капитан ІІ ранг от водния транспорт Г. Антонов № 18 от 5 март 1955 г. изказва служебна благодарност на екипажа на м/к „Калиакра“ с капитан Филип Казаков и го сочи за пример на останалите корабни колективи. Какъв е поводът за издаването на тази заповед?
На 25 февруари 1955 г. … „Шалан № 4 е бил изненадан от лошо време“… в Пристанище Балчик. „Швартовите въжета се скъсват. Блъскан от вълни вятър в скелята, застрашавал е да разбие част от последната и да изсипе в морето част от натоварените на него каменни въглища. Екипажът на шалана се обърнал за помощ към пристигналия пътнически кораб „Калиакра“… Такива изненади от лошо време през февруари в Балчик се случват и в наше време. Никой не е застрахован от тях. А „Калиакра“ не е най-подходящият кораб за спасителна операция в такива условия:
„Въпреки непригодността на кораба за буксировка, неудобния за маневриране басейн на пристанището и лошите хидрометеорологични условия“… „Калиакра“ успява да изтегли шалана на безопасно място, където той хвърля котва.
Това е цялата история. Разбира се, наградата би могла да бъде изразена и по друг начин, но по това време очевидно се е наблягало на моралните стимули. Не е и необходимо за пореден път да обясняваме защо Варна тогава се е наричала Сталин.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Заповед № 18 от 5 март 1955 г. на началника на Параходство БМФ.
„Калиакра“ поема курс от Варна към Балчик, 1957 г.
Шалан № 2 и Шалан № 4 в Пристанище Варна.
Шалан № 3 по време на строителството на доковите камери на КЗ „Г. Димитров“ - Варна, 1970 г.