НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СПОМЕНИ ЗА ОСТРОВА, ОСТРОВИТЯНИТЕ И ЗА ОЩЕ МНОГО ВЛЮБЕНИ В МОРЕТО БЪЛГАРИ ОТ ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА ХХ ВЕК
7.
1986 г. Поредното експедиционно лято на групата за подводни изследвания, „Космос“ под егидата на списание „Космос“. За този ден бе определена дънната акватория на залива Силистар. В програмата за деня за слизане по двойки на дъното и търсенето на артефакти бяхме аз и бъдещия професор Божидар Димитров (лека му пръст!) двойка. След изтичане на времето за работа под водата забелязахме нещо подобно на купол, подаващ над пясъчното дъно с неравна повърхност, покрито с раковини и морска трева. Посегнах с ножа да остържа повърхността й като преди да стигна до нея Божидар рязко ми дръпна ръката и на водолазен език ми забрани да го направя. Съвсем на близо беше котвата на корабчето ни и можеше много вероятно при изтеглянето и да падне върху този купол.
Бързо излязохме на повърхността и решихме, че това е заровена морска мина, откъснала се от котвата си още от Втората световна война. Въоръжени с инструменти, слязохме отново и много внимателно успяхме да освободим котвата от веригата й. Отплавахме незабавно за Мичурин, където бяхме отседнали и влязохме в телефонна връзка с военноморското поделение в Атия, като разказахме за находката. След няколко часа в Мичурин се чу шум на взрив, от който разбрахме, че сапьорите (военните моряци ги наричат миньори) са си свършили работата. Вечерта импровизирахме моряшки банкет по случай втория ни живот.
Гмуркането под вода с леководолазно оборудване е колкото приятно, толкова и опасно, при непознаване на правилата за сигурност и успешното излизане от животозастрашаващите аварийни ситуации. Първите уроци в курсовете за леководолазна правоспособност са на темата запознаването на курсистите с тях. Такива инциденти могат да сполетят и най-опитните леководолази.
Това предисловие правя, за да разкажа такъв случай при едно от гмурканията на член от групата акванавти на експедиция „Космос“ през лятото на 1991 г. Изследваното морско дъно е на протока между Созопол и остров Св. Иван на дълбочина около 30 метра в района на така наречената „Каменна гора“. Единият от членовете на водолазната двойка е Божидар Димитров - опитен водолаз, с прекарани стотици часове под водата при различни условия. Малко преди да изтече определеното време за престой под водата, шлангът, свързващ редуктора на въздуха, прикрепен за бутилките, се откъсва и Божидар остава само с този в случая на около 3 атмосфери в белия си дроб.
В това време от свободният край на откъснатият шланг излиза въздух и на повърхността се появяват голямо количество мехури, от които се разбира за аварията. Всички на борда на корабчето, виждайки ги, са сериозно разтревожени. Познавайки добре начинът на безопасно излизане на повърхността при такава авария, след броени секунди Божидар излиза спокоен с вдигната ръка и свити пръсти, показващи водолазния знак ОК - и ето ти още един повод след инцидента с мината пред Силистар за вечерно „тържество“.

Прилагам списък на акванавтите - участници в леководолазната експедиция под егидата на списание „Космос“ след 1984 г. - до 1991 г., след което дейността й бе прекратена поради липса на спонсори.

Списък на групата „Космос“ (пълен)
Вили Обретенов                                                              
ФАНИ (Стефка Стоянова)                   
Митко Подвързвачов                     
ЖОРО (Георги Илиев)                      
Петьо Триндев                                    
Стоян Порязов                                   
Васко Милев                                        
МИМИ (на ВАСКО)                                  
Лидия Симеонова                           
Иван Сърбянов                                  
Иван Манев                                         
Камен Бонев    
ЮЛИЯ                                                                            
Валя Подвързачова                   
МИЛА (на ЖОРО)                                
Д-р Майа Илиева                          
Петьо Ненчев                                  
НАДЯ (на ЦОНЧО)                              
МАРИЯ (на Боян Манев)               
ЕМИ (на Любо Шиваров)             
Недко Шиваров                            
Д-р ЯНКО
ПЕТРАНКА
Проф. Велизар Велков         
Божидар Димитров
Д-р Иван СЪРБЯНОВ

Част от заливът и плажът на Силистар, 2013 г. Снимката ни е предоставена от МТКЦ „Геопан“ - Бургас.
ТТ9: Отборът на Созопол - републикански шампион за 1962 г. Отляво на дясно: П. Калата, Я. Хрусанов, А. Георгиева (капитан на отбора), Н. Германов и Б. Стоянов (Божидар Димитров - по-късно известен историк, професор, директор на Националния исторически музей). Снимката е от личния архив на доц. д-р инж. Траян ТРАЯНОВ.
Протокът между Созопол и остров Св. Иван, 2016 г. Снимка Атанас ПАНАЙОТОВ