НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КОЛЕГАТА СТОЯНКА САВОВА - ХАДЖИИВАНОВА
ЧУКНА 90 ЛАЗАРНИКА. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН,
ЧАНИ!

„Морски вестник“ честити на колегата Стоянка Савова - Хаджииванова 90-я й рожден ден. Да си ни жива и здрава, Чани (така я наричат приятелите й), за много години!
Съдбата е решила журналистката Стоянка Савова да се роди на знаменателната дата 3 март. Това се случва през 1930 г. във варненското село Чернево. Завършва Девическата гимназия във Варна, а след това, през 1956 г. - Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - специалност „Журналистика“. Разпределена е да работи във в. „Народно дело“ - Варна, където започва като околийски кореспондент в градовете Тервел и Балчик, и като литературен сътрудник на отделите „Информация“ и „Икономически“. В икономическия отдел получава ресора морско стопанство на България (Параходство „Български морски флот“, Корабостроителен и кораборемонтен завод „Г. Димитров“ и Пристанищен комплекс - Варна.
Като журналист от „Народно дело“ прави първото си служебно плаване с танкера „Комсомолец“ до Батуми. Така се появява първият й морски репортаж „С танкер „Комсомолец“ до Батуми и обратно“. Скоро след това е приета в редакционния екип на в. „Маяк“ като редактор и завеждащ отдел „Икономически“. В продължение на няколко месеца изпълнява и длъжността главен редактор.
От март 1971 г. е назначена в СО „Воден транспорт“ - Варна, като сътрудник по печата, а няколко години по-късно - като главен специалист по печата, пропагандата и рекламата. Назначена е въпреки това, че не е член на БКП. С усмивка си спомня причината: има вуйчо владика! - не в преносния, а в буквалния смисъл… Още в първите си години в „Маяк“ е поканена да стане член на музейния съвет на Военноморския музей, като участва в него известно време и след пенсионирането си през 1985 г. Тя и в екипа, определен да напише историята на Параходство „БМФ“ по повод 100-годишнината на българското морско търговско корабоплаване, но по ред причини до краен продукт така и не се стига.
Сътрудничи на „Народно дело“ (в рубриката „Под роден флаг“), на Радио Варна (в рубриката „На синия фронт“), на Телевизионния център - Варна (в рубриката „Каюткомпания“), на в. „Отечествен фронт“ (в рубриката „Кор Кароли“). Нещатен кореспондент е на в. „Транспортен глас“. Има публикации във в. „Водный транспорт“ - Москва, „Черноморски фронт“ - Бургас, в Българското национално радио - в предаванията за българите в чужбина и за моряците от задгранично плаване. Когато „Отечествен фронт“ поема шефството на самотното околосветско плаване на капитан Георги Георгиев, Стоянка Савова координира и осигурява всички публикации по темата. Активно участва в изпълнението на 10-годишния договор между СО „Воден транспорт“ и Българската национална телевизия, действащ по това време.
Заедно с журналиста Михаил Михайлов (по-късно главен редактор на „Маяк“) издават през 1972 г. книгата „По сините пътища на планетата“ (изд. Профиздат, С., 136 с.), посветена на 25-та годишнина от създаването на Параходство „БМФ“. Тя е и единият от сценаристите на телевизионния филм „Прераждане“ (БНТ), посветен на идеята за превръщането на моторния кораб „Велико Търново“ в кораб-музей на българското търговско корабоплаване. Заедно с телевизионния журналист Петър Баталов от БНТ създава филма „Меридиани на интеграцията“, награден на фестивала в Пардубице (тогава в Чехословакия). Стоянка Савова е сред организаторите на конкурсите на морска тематика, провеждани ежегодно в Националната седмица на морето (имахме и такава!)…
Участва в множество плавания с корабите на Параходство „БМФ“. Дълги години е и член на Клубния съвет на Яхт-клуб Порт Варна. При двете си далечни плавания - до Мурманск (Русия) се доближава до Полярния кръг, а до Пристанище Паранагуа (Бразилия) - пресича Екватора.
От 1990 г. е омъжена за капитан далечно плаване Димитър Хаджииванов (1920 - 2010). Благодарение на нея във фонда на Военноморския музей постъпват негови униформи, вещи, документи и снимки. А в Държавен архив - Варна, с нейно съдействие се подготвя семеен фонд „К.д.п. Димитър Хаджииванов и Стоянка Савова - Хаджииванова“.
Чани е голям приятел и сериозен консултант на „Морски вестник“. Благодарение на нея е обогатен фотоархивът на изданието, имаме възможността да ползваме и много нейни годишни течения на в. „Маяк“. Със свежата си памет тя е наш полезен съветник в уточняването на подробностите и детайлите за различни събития и за биографията на различни морски лица от втората половина на ХХ век.
Честит рожден ден, Чани!
Атанас ПАНАЙОТОВ,
главен редактор на „Морски вестник“

Още за Стоянка Савова - Хаджииванова в „Морски вестник“:
20 февруари 2018 г. Нептуново тържество на „Лудогорец“ в чест на журналист от вестник „Маяк“

Стоянка Савова - Хаджииванова от времето на черно-бялата фотография.
Стоянка Савова в разговор с двама капитани: к.д.п. Васил Вълчев (в средата) и к.д.п. Димитър Свещаров.
1985 г., с фотоапарат и бележник в поредното плаване. Снимка за спомен и от поредното пристанище.
Журналистическата карта на Стоянка Савова - Хаджииванова, издадена от в. „Народно дело“ през 1957 г.
Капитанът на „Георги Сава Раковски“ Лазар Парушев (вдясно) и главният механик Венцеслав Масларов (вляво) след завръщането от второто околосветско плаване на кораба (1964 г.). Дамата е журналистката от в. „Маяк“ Стоянка Савова (по-късно Савова-Хаджииванова).
Книгата „По сините пътища на планетата“ (изд. Профиздат, С., 1972 г., 136 с.) с автори Стоянка Савова и Михаил Михайлов.
Почти „папарашка“ снимка на Стоянка Савова (вляво) от 1975 г.