НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР ДАДЕ ПАМЕТЕН УРОК ПО
РОДОЛЮБИЕ В СТРАНДЖА

В навечерието на Деня на Тракия - 26 март, проф. Иван Гаврилов - известен хирург онколог и дарител, измина 1000 км в Тракия.
На историческата местност Петрова нива, където е взето решението за единство с „брата роб от Македония“, той дари копия на две забележителни икони - Св. Богородица със Св. Св. Кирил и Методий от Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул и Св. Георги Победоносец от Зографския манастир в Атон. Дарението бе придружено със средства за Историческия музей „Проф. Ал. Фол“ в гр. Малко Търново. Сумата позволява да се отстранят последиците от зимния сезон на историческата местност и създадената тук инфраструктура. Дарението бе прието от представител на община Малко Търново - Исторически музей .
Двете икони ще бъдат осветени по време на тържествата за отбелязване на 150 години от учредяването на Българската екзархия (1870) и 117 години от Илинденско-Преображенското въстание (1903).
Проф. Иван Гаврилов се запозна с работата по възстановяване на колекцията „Картографският образ на Странджа през вековете“, подкрепена от него още от самото начало. Българският лекар изрази удовлетвореността си от избраното място на двете икони в параклиса „Св.  Петка Българска“ и подбраните европейски картографски паметници за Тракия и Странджа.

Копие на иконата на Св. Богородица със Св. Св. Кирил и Методий от Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул, която освен на Петрова нива ще бъде дарена и на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София.  Художник иконописец Пламена Ив. ЛЕСИДРЕНСКА от Троян.
Копие на иконата на Св. Георги Победоносец от Зографския манастир  в Атон. Художник иконописец Пламена Ив. ЛЕСИДРЕНСКА от Троян.
Проф. д-р Иван Гаврилов се помоли за здравето, единството и общото европейско бъдеще на българите от Мизия, Тракия и Македония в параклиса „Св. Петка Българска“ на историческата местност Петрова нива.