НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
НЕИЗВЕСТНА СНИМКА ОТ ПРЕХОДА НА  „ЕМОНА“ ДО ЯЗОВИР „КЪРДЖАЛИ“
Благодарение на нашия читател Николай Колев представяме неизвестна снимка от прехода на  „Емона“ до язовир „Кърджали“ през 1979 г. Снимката се публикува за първи път. За първи път се публикува и цветна снимка по темата. Тя е дело на бащата на Николай Колев - Александър Колев, един от основателите на Историческия музей в Исперих, краевед и фотограф. Снимката е направена от автомобил.
Благодарим и на бащата, и на сина!
На снимката много добре се вижда и част от ескорта, в който има и противопожарен автомобил. Николай Колев ни дава и подробно обяснение на противопожарния автомобил: „Пожарна автомеханична стълба на шаси IFA W50L. Техническите данни на автомобила са: двигател - diesel / 6.5 l. / 125 PS, 5-степенна механична скоростна кутия, колесна формула 4Х2. Вероятно автомобилът е бил ведомствен, а не на противопожарната служба в Бургас. За това говори липсата на бяла странична ивица. Вероятно е поръчан от някой от корабостроителните заводи в града. Дължината на стълбата е била 15-тина метра. Още малко информация за автомобилите, видни на снимката, освен IFA W50L/ автомеханична стълба: УАЗ 452, FSC Zuk („Жук“), ГАЗ 53/бордови, ГАЗ 51/бордови, водоноска/неопределимо шаси, 2 леки автомобила/неопределими“.
Минали са повече от четири десетилетия от тази уникална операция и вече не ни се вярваше, че все още има и непубликувани, и неизвестни снимки от нея. А сега можем да си помечтаем и за още!
МОРСКИ ВЕСТНИК

„Емона“ и част от ескорта на кораба на път за яз. „Кърджали“. Снимка Александър КОЛЕВ