НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЧЕСТИТ ВИ ДЕН НА ХРАБРОСТТА, ЧЕСТИТ ВИ ГЕРГЬОВДЕН И
ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ, УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ!


СТАР АЛБУМ: СЛУЖБАТА ВЪВ ВМФ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВТОРАТА
ПОЛОВИНА НА ХХ ВЕК (4)

На празничния 6 май предлагаме на читателите на „Морски вестник“ един ретро-фоторепортаж от националното учение „Есен`98“, където нашите военни моряци показаха отлично взаимодействие както с формирования от Сухопътните войски, така и с участниците от Военновъздушните сили. Снимките са направени по време на генералната репетиция на учението от Александър ЧЕРВЕНКОВ и от Атанас ПАНАЙОТОВ, като по-късно са публикувани в печатните издания на „Българска армия“ и „Морски вестник“.
Снимките от нас - коментарите от вас, уважаеми читатели!
МОРСКИ ВЕСТНИК

Два десантни кораба - минни заградители по време на учебното стоварване на десанта от формирования на Сухопътните войски.
Главният боцман на минен заградител № 706 главен старшина Стоян Димитров насочва десантиращите машини към прохода за безопасно преминаване.
Въздушен десант в подкрепа на морския. Сините барети се изсипаха от вертолета още преди той да е докоснал земята.
Снайперска точност! Забележете, че мачтата на десантния кораб – минен заградител, дулото на танковото оръдие и знакът, указващ точката за дебаркиране (най-отпред) са в една линия.
Командващите трите вида въоръжени сили на учението „Есен`98“, отляво надясно: контраадмирал Петър Петров, генерал-лейтенант Стефан Попов (Военновъздушни сили), генерал-лейтенант Гиньо Тонев (Сухопътни войски).
Десантният кораб - минен заградител № 705 е „зацепил“ буквално на няколко метра от брега. При такава ситуация за танкистите дебаркирането не е никакъв проблем.
По време на националното учение „Есен`98“ президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Петър Стоянов намери време да се срещне и да разговаря с курсантите от висшите военни учебни заведения, присъстващи на десанта. На снимката: капитан І ранг Христо Б. Димитров (Чони) представя на президента групата на курсантите от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“