НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ДОБРА ДУМА ЗА КАПИТАН І РАНГ К.Г.Н., ИНЖ.
ГЕОРГИ КАЛИНОВ (1930 - 2020 Г.)

С най-голяма тъга Ви съобщавам, че на 30 април 2020 г. внезапно ни напусна нашият колега, приятел, баща, дядо - о.з. капитан I ранг, к.г.н., инж. Георги Калинов Георгиев (КАЛИНИЧА).
Георги Калинов Георгиев е роден на 17 януари 1930 г. в с. Горски извор (Хасковско), където завършва основно и средно училище. През 1953 г. завършва НВМУ „Н. Й. Вапцаров“ - 48-и „Вапцаровски” випуск със специалност „Корабоводене“. Назначен е за „Началник на централна метеорологична станция“ в гр. Варна. Взема активно участие в множество научни експедиции и разработки в Черно и Средиземно море, включително и командировки в Куба и СССР. Цялата му военна служба преминава в Хидрографската служба на ВМФ, като преминава и през длъжностите „Инженер-синоптик“, „Началник на Прогностично отделение“ и „Началник на Хидрометеорологична част“, като се пенсионира през 1990 г. със звание капитан I ранг. Носител е на редица награди и отличия, сред които и орден „За военна доблест и заслуга“ - I степен.
През 1980 г. защитава дисертация в областта на хидрометеорологията, като му е присвоена научна степен „Кандидат на географските науки“ (к.г.н., сега „доктор“). Трудът му се оценява високо от БАН и ВМФ на НРБ. Участва в разработването на редица учебници и пособия в областта на хидрометеорологията, както и публикуването на статии в научни списания и вестници. Последната му публикация е спомен по случай 55 години от завършването на неговия
48-и „ВАПЦАРОВСКИ” випуск. За неговата служба разказва и подполковник о.з. Зорка Вълчева в автобиографичната си книга „В капризите на времето в двубой“, която е история на Хидрографската служба на ВМС през втората половина на XX век.
Капитан I ранг Калинов се жени за учителка - Рубинка Калинова, носителка на орден „Кирил и Методий“ - I степен, като двамата отглеждат и възпитават двама сина, единият от които става доктор и офицер о.з. (от ШЗО), а другият продължава традицията като има син - действащ офицер от ВМС. След пенсионирането си капитан I ранг Калинов продължава да се интересува активно от живота на ВВМУ и ВМС. Отдава почти половината си съзнателен живот на ВМФ на Република България. Член е на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище (АВМУ).
Угасна един достойно изживян живот служил за пример със скромност и всеотдайност на редица поколения хидролози, хидрографи и синоптици. За мен той беше пример за подражание през годините на моето израстване като човек, курсант и офицер. Сбогом, дядо!
Капитан III ранг Георги КАЛИНОВ
(внук на капитан I ранг о.з. к.г.н. Георги Калинов
Георгиев)

Капитан І ранг Георги КАЛИНОВ на връщане от Средиземно море, Босфора, 1985 г.
По време на поредната експедиция на море.
О. з. капитан І ранг к.г.н. Георги КАЛИНОВ със своя внук курсант Георги КАЛИНОВ, 12 август 2007 г.
О. з. капитан І ранг к.г.н. Георги КАЛИНОВ със своя внук - току що произведеният лейтенант Георги КАЛИНОВ, 14 август 2011 г.