НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
11 МАЙ - ДЕН НА РАВНОАПОСТОЛИТЕ СВ. СВ. КИРИЛ И
МЕТОДИЙ И ДЕН НА БИБЛИОТЕКАРЯ

Българската православна църква чества на 11 май равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий, създатели на българската азбука. От 11 май  2006 г., тази дата се отбелязва като Ден на библиотекаря. Денят е и патронен празник на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.
Библиотеките не са само хранилища на книги и човешко знание, а преди всичко място, в което се трудят личности, пазители, живото богатство и душата им, защото една библиотека без библиотекар си остава само хранилище на книги.
Библиотекарят е носителят на духа и човешката връзка между натрупаното знание и бъдещето.
Ние сме горди с нашето успешно сътрудничество с Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и доброто партньорство през годините с Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич, Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе и Регионалната библиотека „П. К. Яворов“ в Бургас.
Честит професионален празник!

Международен търговски и културен център - ГЕОПАН, Бургас

Копие на икона на Св. Богородица със Св. Св. Кирил и Методий от Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул. Дарена от българския родолюбец проф. Иван Гаврилов на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София  и на Храм-паметника „Св. Петка Българска“ на историческа местност „Петрова нива“ в Странджа планина.
Художник - иконописец: Пламена Ив. ЛЕСИДРЕНСКА от Троян.