НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
10 ГОДИНИ СЛЕД ВИЗИТАТА СИ ВЪВ ВАРНА, „ЛЮБОВ ОРЛОВА“ СЕ ПРЕВЪРНА В „ЛЕТЯЩ ХОЛАНДЕЦ“
На 28 юни 2002 г. на Морска гара Варна застана пътническият кораб „Любов Орлова“ (LYUBOV ORLOVA - IMO: 7391434). Тогава го възприемахме, вероятно заради името му, за руски кораб. А той отдавна вече не е бил руски. Не е бил и пътнически, но за това - малко по-късно. Построен е през 1976 г. в заводите „Титово“ (стр. № 413),  Кралевица, в тогавашна Югославия, за нуждите на Далекоизточното морско параходство на СССР - Владивосток. До 1999 г. плава под съветски и руски флаг. След това е регистриран под флага на Островите Кук. През 2002 г. е преустроен от пътнически в експедиционен кораб със запазването на ледовия му клас. Тогава бе и посещението му във Варна.
След навигационна авария на 27 ноември 2006 г. край остров Deception, Антарктида, „Любов Орлова“ не участва повече в експедиционна дейност. Започва агонията на кораба, свързана с арести, съдебни дела и спорове за компенсации. През февруари 2012 г. е продаден за скрап. Година по-късно започва буксировката му към Доминиканската република, но още на втория ден буксирното въже се къса и екипажът на влекача CHARLENE HUNT не успява да овладее дрейфащия в Атлантическия океан „Любов Орлова“. Без екипаж и без опознавателни светлини, корабът се превръща не само в своеобразен „Летящ холандец“, но и в реална опасност за сондите в региона, добиващи нефт и газ.
Екипажът на офшорния кораб (снабдителен влекач) ATLANTIC HAWK успява да овладее „Любов Орлова“ на 1 февруари 2013 г. и го извежда от тази зона, но на 4 февруари с.г. освобождава буксира и оставя някогашния круизен и експедиционен плавателен съд на произвола на съдбата. Трудно обяснимо решение, но факт. И от тук нататък започват мистификациите. На 23 февруари „Любов Орлова“ е забелязан на около 1300 морски мили от ирландския бряг. В анализ, публикуван през октомври 2013 г., се цитира получаването на два сигнала за бедствие на EPIRB от „Любов Орлова“ в средата на океана - един на 23 февруари и друг на 12 март… Смята се, че корабът е потънал в международни води.
През януари 2014 г. британският таблоид The Sun съобщи, че изчезналият кораб се е появил и наближава бреговете на Англия, като на борда му върлуват плъхове-канибали, които, за да оцелеят, се самоизяждат помежду си… По-късно тази информация бе опровергана. През ноември 2017 г. друг британски таблоид - Daily Star, тиражира спекулацията, че останките, заровени в пясък на плажа в Коронадо, Калифорния, може да са изчезналия „Любов Орлова“. Оказва се, че всъщност това е американският кораб MONTE CARLO… Мистификациите около изчезналия кораб вдъхновяват канадската рок-група BILLY TALENT да сътворят песента Ghost Ship of Cannibal Rats, включена в шестия им студиен албум Afraid of Heights.
МОРСКИ ВЕСТНИК

На 28 юни 2002 г. на Морска гара Варна застана „Любов Орлова“ (LYUBOV ORLOVA - IMO: 7391434). Снимка Петър ПЕТРОВ - Импакт пресгруп.
Регистрираният под флага на Боливия влекач CHARLENE HUNT започва буксировката на LYUBOV ORLOVA, 23 януари 2013 г. Източник: http://www.shipspotting.com/
Любов Петровна Орлова е знаменита съветска актриса. Тя е първата звезда на съветското кино и първата народна артистка на СССР, кумир на публиката през периода от 1930-те до 1950-те години. Пощенска марка, издадена в Русия в нейна чест през 2001 г. Източник: https://upload.wikimedia.org/