НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Преди 35 години:
ЕКИПАЖЪТ НА „ВИХРЕН“ - ПЪРВЕНЕЦ ЗА ПЪРВОТО ПОЛУГОДИЕ НА 1985 Г.
Във Фонд 75 (Параходство БМФ) на Държавен архив - Варна, се съхраняват няколко варианта на снимка с един и същ сюжет: екипажът на моторния кораб „Вихрен“ (ІМО 8018390), с пояснението - „първенец за първото полугодие на 1985 г.“ Става въпрос за „Вихрен - ІІ“ (1981 - 1992 г.). Тъй като в обяснението не се съдържа повече информация - в какво е първенец екипажът на „Вихрен“ от Параходство „Български морски флот“, прегледахме течението на нашия предшественик вестник „Маяк“ за 1985 г. Уви, снимка с този сюжет не е публикувана във вестника, няма и информация за каквато и да е класация, в която „Вихрен“ да е първенец.
Обърнахме се за съдействие към флотски ветерани, но общо взето ударихме на камък. Единствено Слави Пешков - наш читател, приятел и автор, разпозна някои от членовете на екипажа: „В центъра е капитанът Лилян Йолов. Вляво от него, с черни панталони, са офицерите, а вдясно, със светли панталони - изпълнителският състав. Най вляво е радистът Радуш - мой приятел и неординарен тип. Най вдясно - бай Митьо. Високият младеж зад капитана е бъдещият капитан Щокса, до него - Краси Съмналиев (от 1977 г. - с правоспособност „капитан далечно плаване“ - бел. ред.), стърчащият беловлас отзад - Кафалийски, хлебар. В дясната група (с бели панталони) различавам Били Лъжеца, Стойно моториста, камериери, моряци и видни бемефейски зевзеци“…
Публикуваме два варианта на снимката (останалите не се различават съществено от тях), като целим по-доброто разпознаване. Ако някой от читателите на „Морски вестник“ разпознае себе си, свой приятел, познат или роднина, нека ни пише! Ако желае, ще му изпратим снимката с по-висока резолюция.
МОРСКИ ВЕСТНИК