НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ITF ПОДКРЕПИ БЪЛГАРСКАТА МОРЯШКА ПЕТИЦИЯ
„SEAFARERS MATTER“

Започналата от България глобална петиция в подкрепа на моряците - „Seafarers Matter“
(www.seafarersmatter.com), бе официално подкрепена от Международната федерация на транспортните работници (ITF), най-голямата организация, защитаваща интересите на работещите в сектор „Транспорт“.
До момента петицията е подкрепена от над 9 500 души от повече от 20  държави, включително - България, Хърватия, Румъния, Украйна, Русия, Турция, Филипини, Индия, Великобритания, Полша, Латвия, Испания, Индонезия, Малайзия и други. Тя бе стартирана по инициатива на к.д.п. Андриян Евтимов - български морски посланик на добра воля към Международната морска организация (IMO).
Целта на инициативата „Seafarers Matter“ е да се привлече вниманието на широката общественост към проблемите на над 200 000 моряци, които с месеци не могат да се приберат от корабите или да се присъединят към корабни екипажи заради пандемията от COVID-19. Над 1 000 са засегнатите моряци от България.
Онлайн петицията ще бъде отворена за подкрепа до 15.06.2020 г. на адрес: www.seafarersmatter.com.
След тази дата документът ще бъде изпратен до правителствата на държавите-членки на Международната морска организация с призив за незабавни и спешни мерки за допускане придвижването на морски лица.
Вчера ITF предупреди в свое писмо ООН, че светът е изправен пред хуманитарна криза, във връзка с липсата на адекватни единни мерки за решаване на ситуацията с над 200 000 моряци.
Петицията е достъпна онлайн на адрес:
www.seafarersmatter.com