НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПОСЛЕДНАТА (А МОЖЕ БИ И ПЪРВАТА?) СНИМКА НА ЗАБРАВЕНИЯ ПАРАХОД „АЛГИТ“
Кой знае защо, параходът „Алгит“ (ALGIT - ІМО 6269505) не е обект на интерес от изследователите. В подробната хроника, озаглавена „Морски календар“, съставена от Георги Калинов в сборника „По морета и океани - 90 години българско търговско корабоплаване“ (Варна, книгоиздателство „Г. Бакалов“, 1983 г.) този кораб е забравен. В трите реда, отделени за него в книгата на Тремол Иванов „Морското корабоплаване на Третата българска държава“ (Варна, ИК „Галактика“, 1996 г.) са допуснати две грешки: корабът е определен като моторен, а той е параход; построен е в Дания, а не във Финландия. Отделно, че посочените други данни за „Алгит“ се разминават с тези, публикувани от първия собственик на парахода.
Към тази тема се насочих, след като получих от к.д.п. Янко Димов - читател, приятел и автор на „Морски вестник“, снимка от архива на неговия баща Никола Димов - дългогодишен рулеви (кърмчия) и боцман на корабите на БТПД и БМФ. На снимката се вижда голяма част от парахода „Алгит“ и неговият последен екипаж. Снимката е направена през 1970 г. в Ла Специя, Италия. Никола Димов е вторият от дясно на ляво (прав). В това плаване той е поканен от БМФ да участва вече като пенсионер. Поне засега, това е последната снимка на „Алгит“, а защо не и първата, защото друга на този етап не съм открил.
Това, което се знае за „Алгит“: закупен е от ДТП „Балкантранс“ (първоначално дирекция към ДТП „Булет“) в Гърция, от гръцки корабособственик. Приет е на 12 септември 1966 г. от екипаж на Параходство БМФ. По това време параходът е на преклонната възраст от 42 години!...
Построен е като товарно-пътнически параход HUGIN в Helsingor Vaerft - Elsinore, Дания (стр. № 171) през август 1924 г. Първият му собственик е шведската компания Stockholms Rederi A/B. Дължината на кораба е 79,37 м, широчината - 11,32 м, товароподемността - 1867 т. Главният му двигател е парна машина с тройно разширение, произведена в корабостроителницата, с мощност 1000 индицирани к.с. На ходовите изпитания развива скорост от 11,7 възла. На борда са предвидени 12 места за пътници и още 12 места за екипажа. HUGIN плава под шведски флаг от 1924 до 1962 г. и очевидно е имал добри експлоатационни качества. От 1962 до 1966 г. сменя няколко гръцки корабособственика. След което е закупен от Bullet State Economic Enterprise, Варна, и получава името „Алгит“, а от 1969 г. е в състава на Параходство БМФ, където запазва името си. Очевидно, в БМФ са наясно какво ще правят с този ветеран и не проявяват усилия, за да променят името му.
По спомени на флотски ветерани, „Алгит“ е закупен не за нарязване за скрап, а със съвсем друга цел: да бъде превърнат в база за добив и преработка на морски водорасли в района на Варненското езеро. Очевидно опитът е бил неуспешен. „Алгит” излиза от експлоатация на 11 юли 1970 г., когато е предаден за нарязване за скрап в Ла Специя, Италия.
Благодаря на к.д.п. Янко Димов за предоставената снимка, а на читателите на „Морски вестник“ обещавам да представя още интересни фотографии от архива на моряка Никола Димов.
Атанас ПАНАЙОТОВ

Последната (а може би и първата?) снимка на забравения параход „Алгит“. Личен архив на к.д.п Янко ДИМОВ.
Параходът HUGIN. Източник: http://www.faktaomfartyg.se/hugin_1924_b_1.htm