НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРЕДИ 35 ГОДИНИ НИКОЛАЙ ДЖАМБАЗОВ СТАНА
ПЪРВИЯТ БЪЛГАРИН - САМОТЕН МОРЕПЛАВАТЕЛ,
ПРЕМИНАЛ КРАЙ НОС ХОРН

Преди 35 години на първа страница на в. „Маяк“ (бр. 21 от 23 май 1985 г.) бе публикувана информацията: „Първият българин - самотник, преминал покрай нос Хорн“. Ето началото на информацията: „На 13 май, съобщи с телекс до СО „Воден транспорт“ и БМФ, капитанът на риболовния траулер „Китен“ Илия Димитров, че в 19.45 ч. по Гринуич яхта „Тангра“ с капитан Николай Джамбазов влезе в пристанището на Лас Палмас, и с това направи пълна обиколка на земята. Самочувствието на капитана е добро. Той изказа сърдечна благодарност на екипажа на кораб „Мальовица“ за оказаната му помощ в Атлантика, на моряците от траулера „Китен“ за отзивчивостта, на ръководството на водния транспорт и на БМФ“…
По-нататък авторката на информацията Ст. Стайкова (Стоянка Стайкова Савова, днес Савова-Хаджииванова) припомня, че на 1 септември 1983 г. Николай Джамбазов потегля за околосветско плаване от Пристанище Созопол. Още тогава капитанът на влекач от Пристанище Бургас обявява, че маршрутът му ще премине край нос Хорн - известен с тежките за навигация условия. И това той прави на 23 януари 1985 г. Интересно сравнение прави авторката на финала на кореспонденцията: „Завършвайки продължителното си плаване в деня, в който преди 5 години героят на Народна република България капитан Георги Георгиев приключи житейския си път, майсторът на спорта Николай Джамбазов, първият носител на преходната награда „Кор Кароли - Златен глобус“, е и първият наш самотен мореплавател, преминал покрай нос Хорн“. През 1985 г. той става и първият и единствен засега българин, обиколил света сам със собственоръчно направена яхта.
Да, на Николай Василев Джамбазов от Студентското физкултурно дружество „Академик“ - София, на 7 август 1981 г. (по време на Националната седмица на морето) стана първият преходен носител на „Златен глобус „Кор Кароли“. Наградата му бе връчена за успешното му участие в трансатлантическата регата за единични екипажи „ОСТАР 80“, както и за прехода му по маршрута Ню Йорк - Бермудските острови с яхтата „Тангра“. Всеизвестно е, че всеки, завършил „ОСТАР“, може да се смята за победител. Зад „Тангра“ остават 37 ветрохода, построени от световноизвестни фирми, от които 16 дори не успяват да завършат състезанието!...
„Морски вестник“ разполага със снимки от тържеството, състояло се на 7 август 1981 г. в Яхт-клуб „Капитан Георги Георгиев - Порт Варна“, на което на Николай Джамбазов бе връчена не само преходната награда „Златен глобус „Кор Кароли“. Главният директор на Параходство БМФ к.д.п. Атанас Йонков му връчи и златната значка на Параходството за проявено мъжество и себеотрицание в морето.
На същото това тържество големият български маринист, ветроходец и първи механик на учебния ветроход „Калиакра“ Иван Георгиев (Зъбата) каза пророчески думи: „Ние всички вярваме, че тази награда ще има дълъг живот. Мнозина от бъдещите й носители няма да познават лично капитан Георги Георгиев, но те ще носят в сърцата си пламъка, запален от него“. Така и стана. Носителите на престижната награда вече са десетки. Но Николай Джамбазов беше първият…
Атанас ПАНАЙОТОВ

Официалните лица на церемонията на 7 август 1981 г., отляво надясно: адмирал (о.з.) Бранимир Орманов, к.д.п. Атанас Йонков, капитан Николай Джамбазов, инж. Борис Ганчев (учредител на наградата), Иван Георгиев (Зъбата).
К.д.п. Атанас Йонков връчва на капитан Николай Джамбазов „Златен глобус „Кор Кароли“, 7 август 1981 г.
Фенки (симпатизантки) на капитан Николай Джамбазов се снимат за спомен с него. Вдясно до него е Стоянка Стайкова - авторката на публикацията в „Маяк“. Ако някоя друга дама се разпознае, нека да ни пише!
Капитан Николай Джамбазов на церемонията за получаването на преходната награда „Златен глобус „Кор Кароли“, 7 август 1981 г.
Иван Георгиев (Зъбата) и капитан Николай Джамбазов - двама опитни ветроходци винаги има какво да си кажат…
Публикацията във в. „Маяк“ от 23 май 1985 г.