НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Преди 55 години:
ПОСЛЕДНОТО ПЛАВАНЕ НА ПАРАХОДА „ПИРИН“
В брой 37 от 13 октомври 1965 г. в. „Маяк” съобщава на своите читатели, че е приключил последният рейс на кораба „Пирин”. Този параход, участвал във Втората световна война като военен транспорт в арктическите конвои, има кратка биография в БМФ. Приет е в състава на Параходството на 10 юни 1961 г. (25 август 2016 г. Преди 55 години е вдигнат български флаг на въглевоза „Пирин”). „Маяк“ ни дава информация за последните командни кадри на въглевоза. Последен капитан е к.д.п. Андрей Жеков, а последен главен механик - Божан Тодоров. И двамата са ветерани на Параходството с голям опит именно на парни кораби. Старши помощник-капитан е Емил Жечев, а втори механик - Игор Мандов.
В информацията на „Маяк“ се посочва: „…този труден рейс, труден в смисъл, че „Пирин“ не е пътувал продължително време и не всичките му двигатели и механизми могат да бъдат надеждни“. Параходът е престоял известно време в консервация, но е върнат в строя и приема товар, който попътно доставя в италианското пристанище Монфалконе и в Риека (тогава в Югославия). На 1 октомври 1965 г. пристига благополучно в Сплит (тогава в Югославия), където е продаден за нарязване за скрап.
Параходът има интересна биография, която може да бъде прочетена в интернет: https://en.wikipedia.org/
МОРСКИ ВЕСТНИК

Снимките, които предлагаме на читателите на „Морски вестник”, са от сайта http://www.teesbuiltships.co.uk/. За съжаление той вече не е активен.

„Пирин” на кей в Сплит - неговото последно пристанище. Вероятно това е последната снимка на парахода, участвал във Втората световна война.
„Пирин” като SEA MINSTREL (1947 - 1951 г.)
Последният капитан на парахода „Пирин“ е к.д.п. Андрей Жеков.
Последният главен механик на парахода „Пирин“ е Божан Тодоров.
Публикацията във в. „Маяк“ от 13 октомври 1965 г.