НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВДИГНАХА ФЛАГА НА „МАЛЬОВИЦА“ - ЧЕТВЪРТИЯТ ОТ СЕРИЯТА BLUETECH 45
Увеличаването на флота на „Параходство БМФ АД“ с нови кораби продължава по план, въпреки настъпилата пандемия. На 27 май 2020 г. в китайската корабостроителница „Jiangsu Yangzijiang Shipbuilding Co., Ltd.“ беше вдигнат флагът на поредния 45 000-тонен моторен кораб за превоз на насипни товари „Мальовица“ (MALYOVITSA - ІМО 9835795). По технически параметри не се отличава от своите предшественици, построени по проекта Bluetech 45, които доказаха своята надеждност и ефективност: м/к„Плана“, м/к„Миджур“, м/к„Бузлуджа“. Кръстницата на кораба г-жа Чунян Танг - е част от екипа на „Параходство БМФ АД“, който следи за качеството на новостроящите се кораби.
Това е вторият в историята на компанията кораб с името „Мальовица“. Първият е бил 25 000-тонен кораб за превоз на масови товари, построен във Варна и е в състава на  флота от 1983 г. до 2013 г.
В Китай вече се извършват ходовите изпитания на следващия от серията Bluetech 45: м/к„Милин  камък“. Очаква се в края на следващия месец и той да попълни флота на Параходство БМФ АД.

Пресцентър на Параходство БМФ АД

Новопостроеният „Мальовица“ (MALYOVITSA - ІМО 9835795) в деня на вдигането на флага. Снимка Параходство БМФ АД
Първият „Мальовица“ (MALYOVITZA - IMO 8203359) във Варненския залив, 1989 г.