НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ОБЕКТ 586 (СУХИЯТ ДОК И ПРИЛЕЖАЩИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ) В АРХИВИТЕ НА ЦРУ
На няколко пъти през последните години американското ЦРУ разсекрети документи, съставени през 1940-50-те години и ги пусна със свободен достъп (със заличени отделни думи и изречения, маркирани в цитатите с [ХХХ]). За голяма част от тях може да се приеме, че съдържат вярна разузнавателна информация, но в други могат да се намерят не толкова точни данни, основани на слухове и предположения. Причината за това е различният достъп и способности на информаторите. По съдържанието на документите личи, че някои са съставяни от вътрешни за шпионирания обект хора, а други са съставяни по общодостъпна информация - вестници, картички, по чуто или видяно. Любопитен е случаят със секретния варненски Обект 586 (Сухият док и прилежащите съоръжения - цехове, кейове, жилища), който разбираемо е бил обект на интерес от западните служби. Следващите редове и извадки от публикувани документи ще покажат първоначалната заблуда за предназначението му.
Документ от 26 март 1953 г. пише следното: „Около 15 декември 1952 г. в покрайнините на Варна, близо до кв. Аспарухово (N43-11 E27-54), в канала, водещ към Черно море, започнаха подготвителни работи по строеж на база и укритие за подводници... На проекта за постройка на база за подводници е присвоен номер 586, а районът около строежа е забранена зона“. Информира се и за изследване на дъното на канала, съобщават се и заплатите на работещите - най-ниските заплати, получавани от съветските работници са около 200 лв на ден, докато българите получават 800 лв месечно.
През следващата 1954 г. все още не е изяснено какво всъщност е обект 586: „Новата военноморска база на Варна (сега Сталин) обхваща район със следните граници: на север каналът, свързващ Варненското езеро с Черно море..., на запад шосето, което върви от Варна за Аспарухово, а на изток - старото шосе от горивната база „Петрол“ за Аспарухово, и е на около 200 м от морския бряг... През есента на 1952 г. тук бяха доставени големи количества строителни материали. В началото на 1953 г. подготвителните работи бяха завършени и започна строителството на нови жилища в северния край на Аспарухово. Този район е разположен между шосето Варна-Аспарухово, старото шосе между „Петрол“ и Аспарухово и черен път северно от училище „Христо Ботев“, свързващ двете шосета”.
Става въпрос за ж.к. „Дружба“ - т. нар. Руски блокове. Сведението продължава: …

Пълния текст на статията на Борислав ПЕТРОВ (в PDF-формат) можете да прочетете тук.

Документ от 26 март 1953 г.
През следващата 1954 г. все още не е изяснено какво всъщност е обект 586…