НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПЪРВОТО ПРЕСИЧАНЕ НА ЕКВАТОРА И НА АТЛАНТИЧЕСКИЯ ОКЕАН ОТ НАШ
КОРАБ НА ПЪТ ЗА ЮЖНА АМЕРИКА (19 ЯНУАРИ 1958 Г.)

Преди малко повече от пет години представихме на читателите на „Морски вестник“:
6 февруари 2015 г. Нептуново тържество на борда на кораба „Васил Левски” през 1958 г. Това на практика е второто пресичане на Екватора от „Васил Левски“, тогава под командването на к.д.п. Васил Кушев. Пак през 1958 г., но доста по-рано - на 19 януари, „Васил Левски“ става първият български кораб, който пресича Екватора и Атлантическия океан на път за Южна Америка (за Буенос Айрес, Аржентина). Това става под командването на к.д.п. Иван Станчев. Сега предлагаме на читателите ни снимки и документи именно от това плаване. Те са от личния архив на дългогодишния палубен боцман в Параходство БМФ Никола Димов - баща на к.д.п. Янко Димов - читател, автор и приятел на „Морски вестник“. Благодарение на капитан Димов тези документи могат да достигнат до вас. Имаме още какво да покажем от този интересен личен архив.
МОРСКИ ВЕСТНИК

Моторният кораб „Васил Левски“ се отправя на далечното плаване с пълен товар, фонд 616 (ДП „Българска фотография“) на Държавен архив - Варна.
Тогавашният варненски официоз публикува радиограмата, изпратена от капитан Станчев, личен архив на Никола Димов.
Момент от Нептуновото тържество на борда на „Васил Левски“, 19 декември 1958 г. Никола Димов е в средата с корковия шлем и потника. Личен архив на Никола Димов.
Надписът на гърба на снимката от Нептуновото тържество, личен архив на Никола Димов.
Публикация в столичен всекидневник преди отплаването на „Васил Левски“, личен архив на Никола Димов.